Näst sista nyåret med raket på pinne

Trots att branschen vill ha ett förbud mot raketer på pinne kommer de att vara lagliga ytterligare två nyårsaftnar. Sveriges största importör beklagar förvirringen och oroar sig för att många tror att alla fyrverkerier förbjudits.

Not Found2017-12-27 20:00

- Vi får mycket förfrågningar om att det skulle vara förbjudet med fyrverkerier, men det är det inte, säger Ingela Bertram, delägare och inköpschef på Svea Fireworks.

Tårtor, romerska ljus, fontäner och många andra produkter kommer att bli kvar. Just raket på pinne är på väg bort, åtminstone för dem som inte har utbildning - men preliminärt genomförs förbudet i mitten av 2019. På Svea Fireworks centrallager i Ängelholm tornar kartongstaplarna med fyrverkerier upp sig inför nyårsruschen hos de drygt 400 återförsäljarna. Företaget kommer bara att sälja ut de raketer på pinne som finns på lager, men har slutat att köpa in nya.

- Är det någon artikel som ska bort så är det raketen. Tårtorna är mycket säkrare och det blir en mycket trevligare upplevelse, säger Ingela Bertram.

Stor potentialVarje år skadas ungefär 100 personer så allvarligt i fyrverkeriolyckor att de måste uppsöka sjukvård. Raketer på pinne är inblandade i hälften av fallen.

- Om vi tar bort den produkten så har vi stor potential att minska antalet olyckor, säger Shulin Nie, handläggare för explosiva varor på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Trots att MSB och Sveriges Fyrverkeribranschförbund är eniga om att raket på pinne inte borde hanteras av personer som inte har särskild utbildning, dröjer förbudet. Förslaget måste ut på remissrunda och dessutom anser MSB att importörerna måste få gott om tid på sig.

Problemet med raketerna är att alla tror att de vet hur man ska göra, men att många inte inser att det behövs en rejäl avfyrningsramp för att de större varianterna garanterat ska gå rakt upp, påpekar Shulin Nie.

- Sedan går man ut på nyårsafton, det är mörkt och isigt och det är ingen som bygger ramp. Det är nästan omöjligt att förutse hur det ska gå, det är det som är så farligt.

PrivatimportTidigare har smällare förbjudits, mängden krut i raketerna har minskats och det har blivit olagligt att langa fyrverkerier till personer under 18 år. Men det är inte givet att allt fler förbud leder till det som både branschen och myndigheterna hoppas, påpekar Patrik Johansson, säljare på Svea Fireworks.

- Vi vet inte hur mycket som beställs via internet från andra EU-länder eller hur mycket som smugglas in. Det är ett mörkertal.

Shulin Nie på MSB delar inte den farhågan. Visst internetbeställs och smugglas smällare, flashbangers och bengaler till Sverige, men inte huvudsakligen till nyårsfirandet utan snarare för att använda vid till exempel fotbollsmatcher, menar han.

Kraven på ett totalt avskaffande av fyrverkerier framförs allt oftare, både av hänsyn till miljön och till alla hundar som darrar sig igenom nyårsfirandet. Men de tankarna har inte vunnit gehör hos MSB.

- Det är svårt. Folk vill fira nyår och det är en lång tradition, precis som med champagne. Så det kommer inte att hända på kort sikt, det är i så fall om yngre människor skapar andra traditioner framöver, säger Shulin Nie.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om