MP hade svårt att få en plats i Stadshuset

Sverigedemokraternas gruppledare Peter Lindkvist får ingen plats i Stadshuset eftersom att han inte sitter i kommunstyrelsen. Men även Miljöpartiet fick kämpa för att få en plats, trots att man hade mandat.

Rune Wästerby, Miljöpartiet. Arkivbild: Ola Westerberg

Rune Wästerby, Miljöpartiet. Arkivbild: Ola Westerberg

Foto: Rune Wästerby, Miljöpartiet. Arkivbild: Ola Westerberg

Samhälle och välfärd2014-11-04 14:08

Miljöpartiets Rune Wästerby säger att partiet inte fick någon plats på Stadshuset förrän för något år sedan, trots att gruppledaren satt i kommunstyrelsen. Det tog tre år.

– Den fick vi efter att vi hade tjatat i tre år, så det har inte funnits någon stor vilja att ge oss en plats. Så det är ingen självklarhet att få en plats, säger han.

Gruppledaren fick då dela kontor med dåvarande ordförande i kommunfullmäktige.

– Vi får se hur det blir nu när kommunfullmäktige får en ny ordförande, säger han.

”Otydliga regler”

Kommunalråd Lorents Burman (S), kan inte svara exakt på hur det har varit fyra år bakåt, men säger att otydliga regler kan ha gjort att Miljöpartiet inte fick en plats.

– På den tiden sades det att man som gruppledare skulle arbeta minst 40 procent för att få en egen plats, men det var otydligt exakt vad som skulle gälla. När jag tillträdde kom frågan om Miljöpartiet upp igen. Eftersom de hade flera uppdrag, i både kommunfullmäktige, kommunstyrelsen, bolag och nämnder och inte skiljde sig från de andra partierna så fick de en plats.

Han säger att gruppledarna i Allianspartierna fick varsin plats eftersom bord ställdes in i oppositionsrådet Håkan Lindhs rum.

– De fick tillstånd att inrymmas där, säger han.

Kringgicks reglerna om arbetstid då?

– Det tror jag inte. Och jag tror inte att det här har varit något personligt mot Miljöpartiet, reglerna var helt enkelt för otydliga.

Rune Wästerby, Miljöpartiet. Arkivbild: Ola Westerberg
Rune Wästerby, Miljöpartiet. Arkivbild: Ola Westerberg
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!