Det kvittar hur många lägenheter som byggs i centrala Skellefteå.
Det gör detsamma hur många nya förskolor, kulturhus, centrumbroar och resecentrum som byggs.
Det kommer på ett ut hur mycket det satsas på skola och fritid, hur många uppfräschningar av stadsparken och älvbrinken som görs.
Drar sig företagare för att flytta till Skellefteå på grund av kommunens hårt kritiserade företagsklimat skapas inga nya jobb.
Utan nya jobb ingen inflyttning, utan inflyttning ingen befolkningsökning och utan befolkningsökning stagnerar kommunen och guldkantade, djärva befolkningsmål förvandlas till sand.
Det går förvisso att ha både en, två och tre synpunkter på Svenskt Näringslivs stora enkätundersökning om företagsklimatet. En kritik som ofta riktas mot undersökningen är att den är mer subjektiv än den är objektiv. Men i en kommun som Skellefteå, som säger sig vilja lyssna till företagarna, är upplevelsen av företagsklimatet viktigare än siffror och stapeldiagram ristade i sten.
På samtliga frågor utom två ger arbetsgivarna i Skellefteå sämre betyg i årets enkät.
Visst kan man som kommunalrådet Lorents Burman (S) ta lätt på kritiken och konstatera att rankingen inte gör att han sover dåligt om natten. Men man kan också välja den rakt motsatta linjen; ta kritiken på allvar, grubblar under några sömnlösa nätter, analysera vad företagarna vill och inte vill och kläcka några rentutav briljanta idéer.
För tittar man på det sammanfattande omdömet för Skellefteå så är det en sak som blir väldigt tydlig. Det som politikerna gör i tron att det är bra för Skellefteås företagsklimat är inte vad företagarna vill se.
Gapet mellan politikernas och företagarnas omdöme går skilda vägar. Medan politikerna tycker att det förbättrats anser företagarna att det försämrats.
Det är ingen tröst, inte ens en klen sådan, bara ett konstaterande: Skellefteå är inte ensamt om att befinna sig på ett sluttande plan. Även på nationell nivå har företagsklimatet försämrats. Inte sedan mätningarna påbörjades har det varit så dåligt, sett ur företagarnas perspektiv.
Kan det möjligen vara så att det har någonting att göra med vilka partier som styr Sverige – och Skellefteå.
Det alltid lika alerta oppositionsrådet Andreas Löwenhöök (M) konstaterar i ett pressmeddelande att: ”Den socialdemokratiska majoriteten har mycket att bevisa i den pågående processen krig ett åtgärdsprogram för stärkt näringslivsutveckling.”
Visst, så är det.
Socialdemokraterna i Skellefteå står inför ett vägskäl, antingen lyssnar man på och tillgodoser företagarnas önskemål eller så anser man att det är partiet som sitter inne med de bästa lösningarna på de flesta frågor som rör näringslivspolitiken.
Det valet är av stor betydelse för Skellefteå – om det ska bli avveckling, status quo eller utveckling.