I de förhör som polisen hållit med männen har de varit förhållandevis fåordiga.
Men i ett förhör den 6 maj, två dagar efter att männen greps, säger 24-åringen att han köpt godset av en man då de befann sig i Mo i Rana i Norge den 5 maj.
Det är alltså samma helg som villainbrotten inträffar och upptäcks i Skellefteå och Bureå.
Mo i Rana blev aktuellt...
28-åringen däremot har ingenting sagt om Mo i Rana-inköpen i polisförhör. Däremot gav han vid onsdagens rättegång den versionen.
– Det handlar om att han fått ta del av förundersökningen och vad hans vän sagt i förhör, menade åklagare Jonas Fjellström.
Tänkte arbeta i Norge
Vad ska då ha hänt, enligt männen? Ja, de anlände till Nynäshamn fredag den 1 maj. Därefter gick den långa bilfärden till nord-Norge för att söka arbete.
Något arbete får varken 24-åringen eller 28-åringen. Däremot ska de, enligt deras berättelse, träffat på en man som ”hade hamnat i knipa”, och behövde få sälja en del gods.
En erkände – häleribrott
– Jag fick köpa det för 3 000 kronor. Men med tanke på det låga priset kunde man kanske ha anat detta. Därför erkänner jag häleri, förklarade 28-åringen.
Vi var osäkra hur det skulle gå i tullen. Därför gömde vi grejer i bilen. Men jag visste inte det var stöldgods.
”De utgår ifrån hamnarna i Stockholm”Så ska polisen stoppa inbrottsvågenTre villainbrott på väg att klaras upp av polisInbrottsvågen: räcker bevisen i rätten?Därför är det svårt att avslöja inbrottstjuvarna