Vår demokrati bygger inte bara på en del ädla principer, människors lika värde till exempel, utan också på en ett antal lögner, sådant som alla håller med om men som är fullständigt orimligt.
Till dessa lögner hör slagordet ”Hela Sverige ska leva”.
Den som påstår detta är Johan Hakelius, känd publicist, debattör och författare, dessutom känd spanare i det populära radioprogrammet med samma namn.
I sin kolumn i Aftonbladet skriver han att om vi sprider ut oss jämnt över landet skulle vartenda hörn av Sverige förtvina och dö. Att vi alls får någon fart på något beror på att vi klumpar ihop oss på vissa ställen.
I städer alltså.
Redan här kan man tänka sig att flertalet läsare, speciellt de som bor i glesbygd, börjar protestera.
Men man kan också börja fundera på om det ändå inte ligger en hel del i Hakelius resonemang. Det där med lögn låter lite tillspetsat. Men alla byar kan inte leva och utvecklas som på den ”gamla goda tiden”.
I alla fall inte om utvecklingen fortsätter som den gjort de senaste decennierna, med centraliseringar av service till städer och större tätorter samtidigt som stora, rikstäckande butiker samlas i stora köpcentra.
Så folk fortsätter flytta in till städerna, dels för att många vill det, dels för att många är mer eller mindre tvingade för jobbens skull.
Glesbygdsbor får heller inte speciellt mycket hjälp i försöken att vända utvecklingen. Tvärtom, i alla städer, med Stockholm i spetsen, kämpar kommunpolitiker för att just deras stad ska växa mest av alla.
Stockholmarna har till och med myntat uttrycket att allt som är bra för Stockholm är bra för Sverige.
En klen tröst kanske är att centraliseringen till städer inte är ett bekymmer bara i Sverige. Det är ett globalt problem.
I dag bor lite mer än fyra miljarder, varannan människa på jorden, i en stad. Och urbaniseringen pågår fortfarande i snabb takt. 2050 beräknas mer än sex miljarder, två av tre människor, bo i städer.
Sådan är verkligheten. De som vill vända utvecklingen har ett tufft jobb framför sig.
Bengt Enqvist
tidigare redaktionschef på Norran
Alla byar kan inte leva och utvecklas som på den gamla goda tiden.