Skellefteå kommuns uppfattning är självklar; lasarettet ska vara kvar.
Det finns inte någon dold agenda som säger att lasarettet ska läggas ned.
Skellefteå lasarettet, ett länsdelslasarett som försörjer 76 000 medborgare, ska hålla en hög kvalitativ och teknisk nivå som sjukhus. Detta är den viktigaste samhällsfunktionen för våra medborgare.
Skellefteå kommun har nu den största investeringstakten i både kommun och privat sektor på över 25 år. Det ger en ökad befolkning och därmed säkrar vi både Skellefteås lasaretts och hälsocentralernas framtid. Varje arbetstillfälle är viktigt.
Vi vill vara tydliga med att öron-näsa-hals-behandlingar ska finnas på Skellefteå lasarettet. Men under en tid kommer lasarettet att vara utan specialistläkare för öron-näsa-hals. Stora delar av verksamheten kommer dock att utföras av annan läkar- och personalkompetens.
Som kommunföreträdare tycker vi inte att det här är bra. Men beskedet från landstingsledningen är att på sikt lösa bemanningen med en nyrekrytering av läkare – vilket det också finns beslut på.
Kommunens och landstingets S-ledning har en löpande dialog om sjukvården för länet i stort – och Skellefteå lasarett i synnerhet. Här påtalar vi kontinuerligt behovet, och kravet, på ett fullgott och modernt lasarett som ska följa med i sjukvårdens utveckling.
Anledningen till beslutet kring öron-näsa-hals, av tillfällig, karaktär är enligt landstinget de höga kostnaderna för stafettläkare, och svårigheter att rekrytera fasta specialistläkartjänster.
Märk väl att samtliga partier stödde det beslut som togs av hälso- och sjukvårdsnämnden i februari 2016.
Men här inträffar plötsligt något anmärkningsvärt. Alliansen verkar inte kännas vid det beslut man tagit. Plötsligt hör man landstingets och kommunens oppositionspartier, i bland annat media, förmedla ett budskap som kan liknas vid att öron-näsa-hals-verksamheten ska upphöra.
Tydlighet, ärlighet och korrekthet borde vara ett krav på alliansens landstingspolitiker.
Kostnaderna för stafettläkare är oacceptabelt höga och systemet har krackelerat. Överkostnaderna ligger på cirka 75 miljoner kronor för landstinget i Västerbotten. Det skulle kunna ge ytterligare 60 läkartjänster vid sjukhusen och hälsocentralerna i länet.
Det skulle vara en orimlig tanke att införa stafettpedagoger för våra barn i skolan eller stafettpersonal för de äldre på våra särskilda boenden. Det måste till ett system i framtiden där stafettläkare i princip upphör och/eller förbjuds och där verksamheten bygger på ordinarie stationära läkare.
Lorents Burman(S)
kommunstyrelsens ordförande i Skellefteå kommun
Maria Marklund(S)
kommunstyrelsens vice ordförande i Skellefteå kommun
Beskedet från landstingsledningen är att på sikt lösa bemanningen med en nyrekrytering av läkare.