Senast sista september skulle grundskolans rektorer ha bestämt vem av deras personal som skulle få 3 000 extra kronor per månad.
Den 5 oktober fick 309 lärare, 51 förskollärare och 17 fritidspedagoger veta att de får pengarna.
Samtidigt insåg 467 lärare, 436 förskollärare och 124 fritidspedagoger att de inte skulle få.
Rekord i läsning
Enligt vad Norran hört ska det sedan ha blivit full storm. Många insändare har varit publicerade då det berättas om besvikelse och obehag både från de som inte fått och de som fått pengarna.
Insändarna har på norran.se haft enormt stor läsning och varit mycket delade i sociala medier. Den som nådde längst har lästs fler än 80 000 gånger.
Det tyder på intresse långt utanför Skellefteås gränser.
Kolla gärna: Här är insändaren som slagit alla rekord på norran.se
– Det stämmer att det är mycket besvikelse bland lärarna, säger för- och grundskolechef Jan Söderström. Jag har bett om en rapport från alla fyra områdescheferna och jag har pratat med facken. Beskedet från båda håll är att frustrationen är stor, men att den är ojämnt fördelad mellan skolorna.
Han säger att 13 rektorer rapporterar om "särskilt jobbig" stämning, medan övriga säger att det är "jobbigt men hanterbart".
– Personal är "låga" och har fått sig en knäck i självförtroendet. Ja, det rapporteras om en känsla av sorg.
Hade väntat detta
Han säger att reaktionerna var väntade.
– Vi i ledningen ogillade också att det bara gick lägga pengar på vissa personer. Alla inblandade hade velat lägga pengar på alla.
Men villkoren var att 40 procent av lärarna, 10 procent av förskollärarna och 10 procent av fritidspedagoger skulle ha pengarna.
Ville inte avstå
Summorna var uträknade efter antal elever i skolväsendet, och för Skellefteås del blev det 22 miljoner till för- och grundskolan.
– Vi var kritiska men kunde inte avstå från 22 miljoner per år, säger Jan Söderström.
Så här långt har han hört talas om en lärare som ska ha sagt upp sig.
Vidare ska han ha hört talas om några sjukskrivningar.
Läs också: Beslutet går inte att ändra.
Han säger att det har varit betydligt större reaktioner i skolan än i förskola och fritids.
– När bara en av tio är utvald är det nog lättare för de övriga att smälta saken. Men när så många som fyra av tio får pengar känns det förstås mer utpekande av de sex som inte får.
– Har du i flera månader gått och trott att du skulle bli utvald och sedan inget får, så har jag full förståelse för att man är besviken, säger Jan Söderström.