Kulturhusets hotell: Så ser kommunen på den ekonomiska risk man tar

Det största hotet mot Kulturhusets hotell är om kostnaderna visar sig bli för höga, inte att ägaren kommer på obestånd. Det anser Lars Hedqvist, planeringschef i Skellefteå kommun.

Lars Hedqvist visar på en skiss över Kulturhuset var kommunens ägande slutar och Hilding Holmqvists bolag tar vid. Foto: Yvonne Rönngren.

Lars Hedqvist visar på en skiss över Kulturhuset var kommunens ägande slutar och Hilding Holmqvists bolag tar vid. Foto: Yvonne Rönngren.

Foto: Foto: Yvonne Rönngren.

Samhälle och välfärd2017-03-23 15:59

I höst börjar bygget av Kulturhuset där kommunen ska äga de fyra nedersta våningarna och Hilding Holmqvists bolag våning fem och uppåt.

Än så länge finns inga avtal skrivna om själva bygget.

– Vi har ett påskrivet dokument om markanvisningen, men det kan bolaget dra sig ur, säger Lars Hedqvist.

Avtalet innebär att bolaget får köpa en byggrätt för 10-15 miljoner kronor.

Skriver på senare

Ytterligare ett dokument ska skrivas innan bygget startar. Varje part bestämmer då om de vill gå vidare. Det avtalas hur kostnaderna ska fördelas, att man godtar upphandlingen och förbinder sig att bygga sin andel.

Det ska skrivas när alla anbud kommit in, då man vet var kostnaden kan hamna.

– Det kanske anses märkligt att vi inte har fler kontrakt i det här läget. Men vi kan inte tvinga en företagare att ge sig in i en affär som den inte anser vara bra, och då är givetvis byggkostanden mycket viktig.

– Även vi i kommunen skulle förmodligen dra oss ur om det visar sig bli för dyrt, säger han.

Letade en ägare

Lars Hedqvist letade i flera år en partner som ville bygga hotell i Kulturhuset. Processen började 2011.

– Vi har haft kontakt med flera seriösa hotell som vill få hyra. Men vi fick ingen som ville bygga sin del, vilket vi önskade.

Då trädde Hilding Holmqvist med Piteå Havsbad AB in i handlingen och erbjöd sig att bygga.

När hotellet står klart ska Hilding Holmqvist vara ägaren genom något av sina bolag. Dock inte Piteå Havsbad, vars inkråm och varumärke numera är sålt.

En annan stor hotellföretagare, Kristofer Lundström, ska vara hyresgäst.

Delar oron

Läget just nu är att byggkostnader har skjutit i höjden i Sverige. Det har många insändarskribenter oroat sig för, och Lars Hedqvist delar deras oro.

– Vi jobbar nu med att slimma bygget så att vi kan klara den ekonomiska ribba som har satts. Vi ser över ytorna, materialen och annat där man kan sänka kostnaden.

Även om flera politiska partier har lovat att man får räkna upp med byggindex är Lars Hedqvist klar över att kostnaden kan bli ifrågasatt.

– Ju större överskridande desto sämre kommer acceptansen att vara för bygget. Kanske från politiker, men alldeles säkert från allmänheten.

Missa inte: Så säger Hilding Holmqvist och Kristofer Lundström om ökande priser. 

Skellefteå kommun ska sköta upphandling och projektledning under byggets gång. För detta får Hilding Holmqvists bolag betala avgift.

Det är sagt att hotellet kan kosta 300 miljoner plus indexuppräkning. Hur stor prishöjning är då ägaren beredd att ta?

– Det är givetvis en knäckfråga, precis som det är för kommunen. Ju dyrare bygge desto högre blir hyrorna, så givetvis kommer Hilding Holmqvist att bedöma lönsamheten. Det är därför vi inte kan kräva några långtgående löften. Ingen investerare går in i något som inte blir lönsamt.

Ligger inte ute med pengar

Under byggets gång skickar byggbolagen räkningar till de två beställarna utifrån vad som gjorts och hur det var skrivet. Det blir inte så att kommunen betalar, och kräver ut pengarna i efterhand.

Vad händer då om Hilding Holmqvists kommer på någon form av obestånd under resans gång?

– Till att börja med vill jag säga att det är osannolikt. Hilding Holmqvist är ensam ägare till bolaget som ska äga. Han har numera sålt de flesta av sina hotell och är mycket solid, säger Lars Hedqvist.

– Han har ett stort intresse för att göra projektet, liksom hans blivande hyresgäst. De båda är delaktiga i de möten vi har kring utformningen. Hilding står får erfarenheten, Kristofer för nytänkandet, säger Lars Hedqvist.

Måste bygga klart

Skulle det ändå bli konkurs vore det en fråga för konkursförvaltaren att hitta någon som tar över.

– Då skulle nog kommunen få lov att göra hotellet klart, och sedan sälja när verksamheten har kommit igång.

Om vi tänker att bygget går enligt plan, men att ägaren kommer på obestånd senare?

– Även då vore det konkursförvaltarens sak att hitta en ny köpare. Men vi skulle försöka påverka så att en passande intressent tar vid. I värsta fall finge vi köpa hotellet för konkurspris för att se till att driften kommer igång.

– När vi nu satsar på att ha hotellet i en särskild fastighet är syftet att det ägs av någon annan. Vi skulle alltid sträva efter att sälja det vidare, oavsett när vi mot förmodan skulle tvingas in.

Kan man kräva att Hilding Holmqvist fonderar pengar inför att byggandet börjar?

– Ju fler krav vi ställer desto större risk att ägaren drar sig ur. Han har ju fortfarande den möjligheten, säger Lars Hedqvist.

– Det är svårt att vara den kaxige när vi bara har en intressent som vill bygga, avslutar han.

Bakgrund: Så fungerar det med 3D-ägande av fastigheter. Lars Hedqvist förklarar. 

undefined
Lars Hedqvist visar på en skiss över Kulturhuset var kommunens ägande slutar och Hilding Holmqvists bolag tar vid. Foto: Yvonne Rönngren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!