Liverpools ekonomi stagnerade under 90-talet och början på 2000-talet och människor lämnade staden på grund av allt färre möjligheter. Vändpunkten kom 2003 när staden ansökte om att bli Europas kulturhuvudstad 2008.
– Det startade faktiskt vår mobilisering och det bidrog till flera positiva effekter. Det innebar att stadens ledning visade invånarna att man hade självförtroendet att ta Liverpool till en ny nivå. Bara själva principen att ansöka gav självförtroende till folket och självförtroende till investerare att Liverpool var intressant att investera i, säger marknadschefen Chris Brown.
Vill se fler butiksytor
Thomas Lindgren tycker att Skellefteå har delar av vad Liverpool har idag.
– Vi har bra kulturarenor och en handel som har haft en hyggligt bra utveckling de senaste 12–13 åren. Men Liverpool har drivit på kulturen, vilket har bidragit till fler besökare i staden. Det har i sin tur lett till att deras handel har haft en helt annan utveckling än vad vi har haft.
Han efterlyser fler butiksytor i centrala Skellefteå.
– Om vi ska utveckla handeln i citykärnan så behöver vi göra en större byggnation för att inrymma den. Från handelns sida bedömer vi att vi skulle kunna bära 5 000–6 000 kvadratmeter till av handel i centrala stan. Det måste matchas ihop med delar som lockar människor till stan och där är det blivande kulturhuset en motor i att öka besöksnäringen.
Vilken betydelse tror du att kulturhuset har för Skellefteå?
– Det är den viktigaste byggnaden vi bygger på 50 års sikt. Vi har fyra år på oss att göra bra saker, men det gäller att vi får ihop paketet. Att politiker och privata investerare ser samma bild och använder det som en målsättning, ett delmål mot 2030-målet.
Det är den viktigaste byggnaden vi bygger på 50 års sikt.