Året är 2030 i Skellefteå, platsen är kulturhuset, där står människor och samtalar om Skellefteås kulturliv. Vad säger de? Vad saknar de? Vad önskar de? Vad berättas om Skellefteås kulturliv? Vad berättas om kulturhuset? Vad är det fyllt med? Vad händer där en helt vanligt tisdagskväll? Vilka är där?
Att skapa ett kulturhus för framtiden kräver en stor portion lyhördhet, god föreställningsförmåga, öppenhet och nyfikenhet inför en framtid som vi idag bara kan sia om. Och det behöver vara dynamiskt– ett ord som har många betydelser: självverkande, kraftfull, rörlig, energisk, företagsam, aktiv, driftig, initiativrik. Ord som har en stark koppling till konstarterna, till kreativitet, till kultur. För vad är kultur utan dynamik, rörlighet, kraft, energi, initiativ, företagsamhet, driftighet?
Så vem ska skapa innehållet, vilka ska hålla kulturhuset levande?
Att skapa ett kulturhus med en egen identitet som föder lust att både uppleva och delta det tror vi är den stora utmaningen, och den viktigaste ingrediensen när man planerar innehållet. Skapa kultur gör man tillsammans.
Att stötta och utveckla en deltagarkultur i Skellefteå ger bränsle åt ett rikt kulturliv.
Berättandet är människans äldsta konstform, vi delar den med alla människor över hela jorden. Berättarkonsten är besläktad med både litteratur och teater, men har egna unika kvaliteter. Berättandet är både en unik konstform och ett värdefullt verktyg för att främja förståelse och kommunikation, samt för att bygga identitet.
Skelleftebygdens berättarförening startade ur en fråga: var kan vi som bor i Skellefteå, som kommer från andra länder, få en möjlighet att berätta våra berättelser tillsammans med Skellefteborna? Ur den frågan startade vi det som idag är en kulturförening där berättare från hela världen kan mötas, och dela berättelser med varandra. Idag är det viktigt att vi låter alla röster höras, att vi ser det som en tillgång att få möta berättelser från många olika människor. Att vi kan lyssna och skapa förståelse för det okända och kända.
Skelleftebygdens berättarförening kan och vill bli en samarbetspartner för kulturhuset, att göra berättandet tillgängligt för alla, att vidareutveckla berättandet, tänka nytt och våga pusha gränser.
Vi hoppas att det kommande innehållet i kulturhuset kan utmana föreställningarna om vad ett kulturhus är, att tänka nytt och våga tänja på gränser. Tillsammans kan vi skapa berättelsen om Skellefteå, som en plats där människor från hela världen ryms, kan leva, forma, delta och växa.
Vad blir då berättelsen om Skellefteå 2030?
Skelleftebygdens Berättarförening
Att stötta och utveckla en deltagarkultur i Skellefteå ger bränsle åt ett rikt kulturliv.
Visst behöver vi ett nytt kulturhus i Skellefteå