Kulturhusdebatt: ”Behövs flera åtgärder innan ett kulturhus kan byggas i Skellefteå”

Not Found2016-02-29 19:15

Jag minns den stora besvikelsen när jag fick höra att Skrubben, den enda ungdomsgården på västra sidan av staden, skulle läggas ned.

Då var jag tolv år gammal och hade längtat tills jag blev tretton. Då skulle jag äntligen få börja hänga där. Samma besvikelse uppstod för mig när verksamheten på gymnasieungdomsgården E-­fyran pausades en period. Det fanns inte längre en självklar plats för de som ville mötas och umgås.

Jag vet att jag inte var ensam med att tycka så.

Jag har under mina ungdomsår i Skellefteå framför allt arrangerat musikspelningar och mindre festivaler. Det har aldrig handlat om att tjäna pengar eller att göra det som en del av ens karriär, utan av mer personliga skäl. Kultur är folkbildning och tack vare kulturföreningar, studieförbund och ungdomsgårdar har jag haft möjlighet att göra saker som jag inte annars hade haft möjlighet att göra.

Om ett kulturhus skulle vara den självklara platsen för kultur är svårt för mig att säga. Att bygga ett stort hus mitt i centrum med syftet att kunna ta emot stora konferensgrupper, öka antalet hotellnätter och gynna besöksnäringen, är ekot som klamrat sig fast.

Det jag undrar är för vilka det eventuella kulturhuset kommer byggas och vilken sorts kultur som kommer ha råd att finnas där?

Som Daniel Furugren skrev i sitt tidigare debattinlägg, krävs det stora subventioner eller mycket stora resurser och bidrag för att det skall finnas pengar över till verksamhet utöver lokalhyra. Stora delar av kulturlivet bygger på ideella krafter och även om kultur kan vara en tillväxtfaktor måste det finnas utrymme för utövare utan kommersiella krav.

Jag tycker det är positivt att kommunen valt att avsätta så mycket pengar till ändamålet, men min inställning till ett kulturhus känns tveksamt.

Här är fem punkter som istället bör förverkligas för dessa pengar:

1. Låt Rivh uset stå kvar.

Att låta Rivhuset (det rosa huset vid busstationen i Skellefteå, även kallat "alternativt kulturhus" eller "Förlåt-huset", reds. anm) stå kvar mitt i centrum är ett aktivt ställningstagande mot gentrifiering och för alternativ kultur.

2. Rusta upp och utveckla Nordanåområdet.

Nordanåområdet är den självklara platsen för kultur i stadskärnan, låt den utvecklas och förvalta det anrika området på ett respektfullt sätt.

3. Hjälp alla kulturföreningar i kommunen med att fastanställa minst en person.

Det skulle göra en sådan otrolig skillnad, att ha någon som får jobba med föreningsarbete och utvecklandet av verksamheten.

4. Utöka lokaltrafiken i hela kommunen.

Det skulle ge fler människor möjlighet att ta del av det som händer, oavsett var det händer.

5. Stöd kulturen utanför stadskärnan.

Utveckla landsbygden och hjälp de föreningar som finns runt om i kommunen. Alla behövs för att en kulturell mångfald ska uppnås.

När alla dessa punkter är uppfyllda tror jag Skellefteå är redo för ett kulturhus. Till dess hoppas jag vi stödjer de lokala kulturföreningarna som gör ett sådant viktigt arbete.

Claes Hedlund

Musiker, arrangör och dokumentärfilmstudent

Jag tycker det är positivt att kommunen valt att avsätta så mycket pengar till ändamålet, men min inställning till ett kulturhus känns tveksamt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om