Låt oss först understryka tre saker som gäller för en rättegång vid en svensk domstol.
1. Det är åklagarensom ska bevisa den misstänktes skuld. Ingen ska behöva bevisa att man är oskyldig. Det är högst logiskt utifrån kravet på rättssäkerhet.
2. En åtaladkan sitta tyst eller ljuga sig blå om läpparna under förhören hos polisen eller i rättssalen. Hur än tydliga och graverande lögnerna är så kan man aldrig åtalas för mened, alltså att ljuga i en domstol.
3. Ett vittnefår inte ljuga. Man kan vara osäker på detaljer, minnas fel – men då ska man också säga det. Det har domstol, åklagare och advokater förståelse för, inte minst om det gått flera år mellan gärning och rättegång.
Två rättsfall som nu är aktuella i Skellefteå – mened och falsk tillvitelse – är lika ovanliga som allvarliga. Det är mycket ovanligt att någon ställs inför rätta i Skellefteå för sådana brott, det sker inte ens en gång per år.
I det ena fallet så har mannen förnekat i förhör att han medvetet ljög när han hördes som vittne. I det andra fallet erkänner kvinnan att hon ljög när hon påstod att hon blivit misshandlad av en man.
Jag har bevakat brott och straff i Skellefteå med omnejd under 14 år och jag har läst och hört många lögner i rättssalar och polisförhör.
De som skriver domarna brukar snyggt linda in de värsta påståendena med att ”uppgifterna förtjänar inte tilltro” eller framstår som ”konstruerade, osannolika, tillrättalagda” eller ”kan lämnas helt utan avseende”.
Drabbad av Timell-effekten
En personlig favorit var mannen som stod åtalad för brott mot alkohollagen, alltså att han var en hembrännare.
Han hade sett Martin Timell i TV4 och drabbats av ”Timell-effekten” när denne byggde en flytbrygga av plastdunkar. Därför började mannen samla på 20– och 25–liters dunkar.
Problemet var bara att polisen också hittade 200 liter hembränd sprit hemma hos inlandsbon. ”Konstruerat och osannolikt”, tyckte tingsrätten om hans invändningar om flytbryggan – och mannen dömdes.
En tankemässig dikeskörning
Samtidigt är det viktigt att låta båda sidorna få komma till tals. Oavsett om det är lögn, sanning, omedvetet felaktiga uppgifter eller minnesluckor så är det den misstänktes version.
Men de aktuella rättsfallen i Skellefteå visar uppenbara risker med lögner när man är vittne eller målsägande.
Att i den rollen slira hit och dit på sanningen inför poliser, åklagare och domare är ingenting annat än en tankemässig dikeskörning.
En tidigare lagman i Skellefteå har berättat för mig om en åtalad rattfyllerist som skyllde alkoholhalten i blodet på en alltför stark ättiksprit i den inlagda sillen.