Årets säsong kan inte summeras som något annat än ett resultatmässigt misslyckande för AIK. Sjätteplatsen i serien och uttåget ur kvartsfinal mot Frölunda sved dubbelt upp. Dessutom står det klart att AIK kommer att gå back ekonomiskt.
Någon gång vänder det åt fel håll och det har gjort ganska påtagligt för AIK. Det har varit en tuffare mentalitet och ledarskap den här säsongen. Skillnaden är påtaglig sedan Lasse Johansson lämnade och Mikael Lindgren tog vid.
Det började med Erik Hanses fick sparken. Emil Pettersson valde själv att lämna för spel i Växjö och nu får tränaren Fredrik Öberg sparken rakt av, med ett år kvar på kontraktet.
Det är svårt att inte lida med Öberg, som möttes av mycket motvind tidigt. Den, med AIK-mått mätt, svaga starten – fick Öberg tillsammans med Mikael Lindgren klä skott för, inte minst i sociala medier.
Och just den ryktesdelen är det mest skavande i den här historien. Öberg har varit föremål för rykten om sparken sedan början av säsongen. Vi lever samtidigt i en tid där fake-news är ett begrepp. Nu är det ett fenomen som är kopplat till en politisk agenda, men ur ett mänskligt perspektiv är all desinformation och osanningar själsligt energidränerande.
AIK:s svaga säsong ska Öberg inte ensamt lastas för. Faktum är ju faktiskt att han formellt hade ansvaret för offensiven, en av de delar som totalt sett fungerade bäst.
Bakom beslutet att Öberg får lämna sin post tycks det inte dölja sig inte någon stor kontrovers, utan ska handla om den sportsliga delen. Det innebär att det kan handla om allt från att man inte passar in i gruppen, laget till att det saknas kunskap i avgörande lägen.
Öberg har en gedigen spelarkarriär, men att vara tränare är något helt annat. Det har en annan kravbild och oavsett hur bra du en gång var på isen spelar det mindre roll när du står i spelarbåset. Beslutet är på något sätt också en symbol för förändring.
Att AIK samtidigt inte väljer ersätta Öberg får också ses som lite anmärkningsvärt. Att spara sig till framgång är en metod som jag är tveksam till. Klubben har valt en ruffig väg – som visar hur tuff och karg elitidrott kan vara. Facit får vi till hösten, för klubben är angelägen om att en dålig trend ska stanna vid att vara ettårig.