Måltidschef Peter Lundmark säger att det är en utmaning att ställa krav.
– Vi kan till exempel inte ställa krav på att maten är närproducerad. Det är enligt EU:s regler om upphandling. Däremot finns det krav man kan ställa på djurhållning bland annat. Men man kan inte ställa kravet att matproduktionen ska följa svenska lagar, eftersom det är begränsande och går emot principen att inget land ska behandlas annorlunda.
Ställde ni några krav vid den senaste upphandlingen?
– Nej, förra gången så följde vi EU:s direktiv. Nu ska vi börja titta på den biten. Vi vill ju inte ha några djur som får lida i onödan.
En ny upphandling om Skellefteå kommuns skolmat är på gång och kommer att vara klar i augusti 2016. Syftet är att dela upp upphandlingen för att möjliggöra för mindre, lokala aktörer att vara med.
– Skellefteå kommun gick ut med en enkät i Västerbotten och de andra nordligaste länen, så man kunde skicka in en intresseanmälan. Sista dagen var fredag 27 februari. Men jag tror inte att de kommer få in så många anmälningar. Många säljer nog redan allt de har, säger mjölkbonden Mikael Olofsson i Renbergsvattnet som är ledamot i LRF:s kommungrupp i Skellefteå.
Han säger att den nya upphandlingen kommer att göra det enklare att ställa krav.
– Nu kommer man bland annat att kunna ställa krav på mejeriet, att grisen har knorren kvar och antibiotikaanvändningen. Det är ju jätteviktigt för näringen. Kommunen har goda ambitioner, så det vore roligt om de lyckades.
Andra kommuner har ibland misslyckats då de har ställt krav.
– Direkt de har gjort det har det överklagats av Servera eller någon av de andra grossisterna. Det drar ut på tiden och det blir dyrt i slutändan, därför har många dragit sig för att överklaga, säger Mikael Olofsson.
Peter Lundmark säger att Skellefteå kommun aldrig har blivit överklagade i livsmedelsupphandlingen.
– Men det är ju för att vi aldrig har ställt de kraven. Men i den nya upphandlingen måste vi fundera hur vi ska göra för att inte bli överprövade av grossisterna.
Han säger att utmaningen med att ställa krav är att kommunen måste kunna kontrollera att de efterlevs.
– Därför går det inte att säga att leverantören ska följa alla krav. Men en konkret sak är knorren på grisen. Där kan vi säga att den måste få vara kvar på grisen och då kan det ju finnas producenter i andra EU-länder som också gör så.
Men man kan inte ställa kravet att matproduktionen ska följa svenska lagar, eftersom det går emot principen att inget land ska behandlas annorlunda.