Förhandlingarna med Bryssel är alltstå klara och parterna är överens om ett avtal. Underskriften är värd cirka 100 miljoner kronor och tillsammans med samma summa som redan finns klart från regionen, Norrbotten och Västerbotten, så finns 200 miljoner kronor till förfogande.
– De pengarna räcker både till järnvägsplanen och till bygglovshandlingar för den första delsträckan, säger Elisabeth Sinclair.
Nu inleds diskussioner med Trafikverket om framtida upplägg. Den arbetsgrupp som arbetat med järnvägsutredningarna är splittrad, men nu ska en arbetsgrupp åter ta form. Trafikverket behöver ett par år på sig för att arbeta fram järnvägsplanerna.
– Efter att planen är på plats så säger EU-direktivet att man har fem år på sig innan spaden ska sättas i jorden. Den tidsgränsen kommer vi att klara med bred marginal.
Mångmiljardprojekt
Ser man till topografin är utmaningarna något mindre för Trafikverkets arbetsgrupp än då det gällde Botniabanan. Vad som väntar är förstås också att ordna fram finansiering för själva bygget, de 200 miljoner kronor som nu finns räcker inte långt. Hela Norrbotniabanan beräknas kosta minst 27 miljarder kronor. En förhandlingspart från staten ska bland annat finnas på plats.
Stöd till Skellefteå
Lorents Burman, kommunalråd i Skellefteå, hyser ingen oro för att den nuvarande regeringen inte ska ordna fram pengar då infrastrukturpropositionen läggs under nästa år.
– Jag vet att det kommer loss pengar, dock kanske inte för hela bygget i ett första skede.
Lorents Burman hoppas och tror också att det ska gå att få fram statliga medel och EU-pengar för ett nytt resecentrum i Skellefteå.
– Vi ska nu utse en arbetsgrupp i kommunen som ska arbeta med hela Norrbotniabanefrågan.
Löftet från regeringen om byggstart går att lita på