Jag är en av de privilegierade. En av de som borde le inombords. Min arbetsgivare ser mig och tror på mig. Jag har blivit tilldelad lärarlönelyftet.
Tyvärr, jag känner mig inte privilegierad och betrodd. Skolledare har tvingats välja bland sin personal. Fler än 40 procent uppfyller kriterierna med råge, men det spelar ingen roll. Bilan ska falla.
Jag känner att jag drog en vinstlott i ett lotteri som vi alla deltog i. Alla satt med en lottsedel som borde vara vinstgivande, men ett lotteri är ett lotteri och 40 procent av oss vann.
Resten förlorade. Rasade. Är arga inombords. Agerar ut sin ilska. Gråter. Vill inte komma till jobbet. Söker nya jobb. De fick ingenting. De fick en käftsmäll. Du är inte lika bra som de andra.
Jag är inte ett dugg bättre. De är inte ett dugg sämre. Vi deltog i ett lotteri. Jag vann. Många förlorade.
Allas vår arbetsglädje har fått sig en rejäl törn. Hur går vi vidare efter detta? Hur går ni förtroendevalda vidare efter detta?
Staten går in och betalar till 40 procent av de legitimerade lärarna under en kort period. Skellefteå kommun väljer att permanenta påslaget. Tack!
Lärarlönerna i Skellefteå ligger lågt, på plats 232 av landets 290 kommuner. Ställ detta mot att vi i rankningen av Sveriges bästa skolkommun ligger på en 29:e plats.
Nu väntar vi på att ni förtroendevalda redovisar att ni, precis som Gustav Fridolins tanke var, skjuter till pengar till de 60 procent som drog nitlotten. Inte sedan. Inte vid nästa löneöversyn, utan nu!
Lokalpolitikerna måste prioritera skolan, inte söndra lärarkåren. En bra skola är en viktig faktor för de som funderar på att bosätta sig här, men framförallt är en bra skola en viktig faktor för våra barn och ungdomar.
Låt oss ta ett gemensamt kliv mot visionen 80 000 invånare genom att lyfta fram oss lärare. Alla! Jag antar att denna satsning kommer att synas i allas våra lönekuvert nu i oktober.
Vinstlott …