Råder millimeterrättvisa hos kommunen? Ja, kanske inte millimeter, men väl meter.
Mitt barnbarn beviljades inte busskort till skolan. Hennes grannar, som bor cirka 50 meter längre bort, fick busskort.
Den anställde som fattar dessa beslut, säger säkert att ”vi har regler som måste följas”. Absolut! Men ibland kan man också rucka på dessa regler, om det gagnar en enskild. För mig känns det som 50–100 meter ligger inom felmarginalen. Mycket större felmarginaler har gjorts och görs inom kommunen.
Så vad är problemet? Rädsla för att göra fel och få en erinran från sin chef? Knappast, om det är en human chef. Eller handlar det om avsaknad av emotionell kompetens?
Om det är så enkelt att kommunen ska spara pengar, ja då finns det nog större vinster att göra än kostnaden för billiga busskort.
Om inget av detta stämmer, ja då är mitt tips att luta sig mot den nödvändiga olydnaden och tänka att detta ändå bara är ”en fis i rymden”.
Så släpp på prestigen, plocka fram humaniteten och sov sedan gott på nätterna. Barnen är vår framtid!
Farmor som skjutsar
Svar direkt:
Vi har drygt 2 140 elever i grundskola och gymnasiesärskola som åker skolskjuts med buss eller taxi till och från skolan. Till det kommer alla andra gymnasieelever som har rätt till skolskjuts, men där gymnasiekontoret beslutar om skolskjuts.
Det är nödvändigt att ha en gräns och att vi förhåller oss till den. Att göra undantag för någon leder till nästa undantag för någon annan. Att ha en gränsdragning som är ungefär fungerar inte då vårdnadshavare har möjlighet att överklaga beslut.
Vi har haft överklaganden om skolskjuts och då krävs det en exakt gräns och inte en ungefärlig.
Skellefteå kommun arbetar efter likställighetsprincipen. För alla barn i Skellefteå kommun mäter vi skolvägen från hemmets adresspunkt till skolans adresspunkt.
Hur kommuner mäter färdvägen har flera gånger prövats i domstol, bland annat kammarrätten i Jönköping 2013-10-24 mål nr. 789-13.
Skellefteå kommun är mer generös med skolskjuts i grundskolan än andra närliggande kommuner. För de allra flesta elever skiljer det en kilometer mellan Skellefteå kommun jämfört med andra kommuner för att få skolskjuts.
Jämförelser visar att i andra kommuner har de gränsen tre kilometer där vi har två kilometer, fyra kilometer där vi har tre kilometer och fem kilometer där vi har fyra kilometer. För elever i gymnasieskolan gäller sex kilometer som avståndsgräns.
Det finns med andra ord ingen rädsla för att göra fel med dagens system däremot kan det skapas rädslor att göra fel om vi har en godtycklig gränsdragning.
Monika Johansson, Stabschef, Skolkontoret, Skellefteå kommun
Jan Midlert, Gymnasiechef, Gymnasiekontoret, Skellefteå kommun