Med anledning av de annonserade förändringarna gällande grundskoleelevers individuella instrumentundervisning på skoltid:
Jag finner många fel i detta beslut och de resonemang man för i försök att rättfärdiga det. Detta är inte en personlig åsikt enbart, som barnläkare finner jag starkt vetenskapligt underlag i den här frågan.
1.Att gå ifrån lektionen för att öva på sitt instrument (s.k. pull-out music program) ger INTE sämre resultat i akademiska kunskapsmätningar. Belägg för detta finns här:
http://www.ascd.org/publications/researchbrief/v2n18/toc.aspx
http://www.childrensmusicworkshop.com/advocacy/elementary-music-pull-out-research/
2.Fredrik Stenberg och Emilia Hallin skriver i tisdagens Norranpå flera ställen att man "vill att kultur ska nå alla barn" och det är väldigt positivt, att man strävar efter en jämlik och inkluderande skola.
Dock bör det påpekas att individuell musikundervisning kan m i n s k a skillnader i akademiska resultat som beror på socioekonomiska förutsättningar.
Att underlätta för barn med resurssvaga föräldrar (de som sannolikt inte skulle skjutsa sina barn in till stan på kvällstid för 20 min instrumentundervisning) att lära sig spela ett instrument är alltså en handling som i sig har möjligheten att utjämna orättvisor. Något som skulle kännas rimligt i en socialdemokratiskt styrd kommun.
http://www.apa.org/news/press/releases/2014/08/musical-training.aspx
3.Fredrik Stenberg och Emilia Hallin skriver i tisdagens Norran att "Vi tycker att elevers tid i skolan är en viktig faktor för kunskapsutveckling [...]".
Om det man verkligen bryr sig om är kunskapsutveckling så ska man inte ta bort den individuella instrumentundervisningen, för det kan faktiskt ge precis motsatt effekt!
Det finns mycket forskning som visar att individuell musikundervisning är ett komplement (även när tiden tas från andra lektioner) som förhöjer effekten av den övriga undervisningen och leder till snabbare neurologisk utveckling, högre intelligens, förbättrat minne, förbättrade resultat inom läsning och matematik, förbättrad uppmärksamhet, uthållighet, finmotorik, självkänsla och en mängd andra positiva neurologiska effekter.
https://www.rcmusic.com/sites/default/files/files/RCM_MusicEducationBenefits.pdf
http://www.aep-arts.org/wp-content/uploads/Music-Matters.pdf
http://www.childrensmusicworkshop.com/advocacy/academicsuccess/
Jag hoppas att Skellefteå kommun kan tänka om och ändra sig i den här frågan!
Anna Hedlund, Skellefteå