Inget krisstöd under helgen efter mordet på Ålidhem

Varken Umeå universitetet, kommunens krisgrupp eller Svenska kyrkan har ordnat med något slags allmänt krisstöd efter mordet på Ålidhem under helgen. Planen just nu är att ett kriscentrum ska sättas upp på onsdag. Det rapporterar Västerbottens-Kuriren.

Foto: Henrik Karmehag/Västerbottens-Kuriren

Umeå2018-04-30 15:13

Varken under helgen eller under måndagen fanns det någonstans dit studenter kunde vända sig för att få stöd efter helgens misstänkta mord i en studentkorridor. Däremot har universitetets personal besökt den aktuella korridoren för att prata och erbjuda stöd till boende.

– Vi har haft direkt kontakt med de närmast berörda, säger Hans Adolfsson, rektor på Umeå universitet.

Mötte offret timmar innan misstänkta mordet: ”Kom med två personer”

Någon information om var man kan vända sig om man behöver stöd, ett öppet stödcenter, minnesstund eller liknande finns dock inte än. Hans Adolfsson informerar om att universitetet kommer skicka ut ett pressmeddelande om tider och platser dit man kan vända sig på onsdag och torsdag om man vill prata med någon.

Tycker du att stödet dit man kan vända sig kommer för sent?

– Det är svårt att göra så mycket annat när en sådan här sak inträffar. Det är klart man alltid kan vara efterkritisk, men jag tycker att det viktiga har varit att vi har haft folk som agerat och varit på plats för de absolut närmst berörda, säger Hans Adolfsson.

Misstänkta mordet i Umeå: En person har släppts, misstankarna mot en av de andra har stärkts

När VK söker information under måndagen om var man kan vända sig för att kunna prata med någon efter helgens händelse fanns lite att tillgå. Umeå kommuns Posom-grupp blir vanligtvis aktiverade av polisen om krisstöd anses behövas, men det har de inte blivit den här gången. Därför är kommunen inte inblandad.

Svenska kyrkans krisstöd kan också bli kontaktad av polisen, vilket de inte blivit under helgen. Studentprästen Susanne Dahl berättar att det är svårt att agera när det finns så lite information och det är osäkert vilka som är berörda.

– Vi har inte hört något och det finns en osäkerhet hur vi ska agera. Sen är det ett mellanläge där det skett under en helg och inte på campus. Det visar på en osäkerhet och kanske en brist i hur vi gemensamt hanterar en sådan här typ av händelse. Beredskapen hade varit en annan om det skett på campus. Nu sker det i bostadsområde och då blir det lite mer flytande var ansvaret ligger och vilka som ska aktiveras, säger Susanne Dahl.

”Polisen sa att jag skulle stanna på mitt rum”

Universitetet flaggade på halvstång under måndagen.

– Det är otroligt tragiskt, vi har naturligtvis våra tankar med offret och offrets familj. Det är något som verkligen berör, att en student försvinner på det här sättet är väldigt tragiskt. Det kommer naturligtvis påverka hur vi kommer känna oss och jobba närmaste veckorna, säger rektor Hans Adolfsson.

VK har sökt ansvariga vid polisen under måndagseftermiddagen för att höra varför de beslutade om att Posom-gruppen inte behövde kontaktas, men inte lyckats nå rätt personer.

Elin Stormare/Västerbottens-Kuriren

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!