De nya riktlinjerna innebär att den som inte anses ha råd med en kostsammare tandvårdsbehandlingen kan nekas denna.
Riktlinjerna innebär även att en behandling ska avbrytas om ”betalningsplan inte fullföljs.”
Policyn gäller sedan slutet av augusti. Bakgrunden är att Folktandvården i Västerbotten en längre tid haft en utveckling med ökade kreditförluster. Det gäller främst privatpersoner som inte betalar sina tandvårdsfakturor. Något som förra året kostade landstinget 1,9 miljoner kronor.
Riktlinjer sågs över
Tidigare har dyra tandvårdsbehandlingar påbörjats utan att patienter har kreditprövats. Men i april fick landstingsdirektören i uppdrag att se över kreditpolicyn. Det resulterade i en ny uppsättning riktlinjer som antogs av hälso- och sjukvårdsnämnden i slutet av augusti.
Syftet uppges vara att ”följa det ansvar som finns enligt konsumentkreditlagen att inte sätta patienter i skuldfällor.”
Nu säger policyn bland annat att:
Betalning ska ske vid varje besök, att patienten ska erbjudas kortbetalning samt att landstinget ska erbjuda förskottsinbetalning vid dyrare behandling, summor över 7 000 kronor.
Har patienter betalningssvårigheter ska de erbjudas tandvårdskredit via externt företag. Ges ingen kredit här, ska en ”behandlingsplan samordnas med patientens betalningsförmåga.”
Policyn säger också att faktura och delbetalningsmöjlighet ”endast i undantagsfall” ska erbjudas, samt att ”behandling ska avbrytas om betalningsplan inte fullföljs.”
Om faktura erbjuds ska landstinget använda sig av en faktureringsavgift på 50 kronor per faktura, detta i syfte att ”styra patienter från faktura till kortbetalning.”
Riktlinjerna gäller inte tandvård riktad till barn eller akuttandvård.