Om ingenting görs åt den globala uppvärmningen kommer delar av Afrika och Asien att vara obeboeliga i slutet av det här århundradet. Det visar de rapporter som FN:s klimatpanel tagit fram.
Klimatförändringarna slår olika mot olika delar av världen. I framförallt Asien är tillgången till dricksvatten en stor fråga.
– Där är många människor beroende av dricksvatten från glaciärerna och de håller på att smälta, säger Marcel Berkelder, som arbetat med energifrågor och studerat klimatförändringarnas effekter i många år.
När havsnivån stigen drabbas låglänta områden av översvämningar. Det gör i sin tur att saltvatten kan tränga in i sötvattnet. På vissa håll märks det redan idag, ett sådant exempel är Nildeltat i Egypten.
Torkan slår hårt
Trots att Afrika släpper ut minst växthusgaser är det den kontinent som drabbas hårdast av klimatförändringarna. Framförallt kommer hettan och torkan att slå mycket hårt mot södra Afrika.
Även om följderna ser olika ut finns det en gemensam nämnare: enorma mängder människor kan komma att drivas på flykt.
Förra året försökte 219 000 personer ta sig över Medelhavet. Den siffran kommer att stiga enormt, bedömer Marcel Berkelder:
– Jag tror att de flyktingströmmar vi ser via Afrika och Libyen bara är början.
Stor risker
Han konstaterar att människor flyr för att levnadsvillkoren är så dåliga. Och då är man beredd att ta stora risker. Enligt honom går det heller inte att dra någon skarp gräns mellan klimatflyktingar och andra flyktingar.
Det handlar om resurser, oavsett om det är brist på vatten eller krig om olja. Marcel Berkelder befarar också att klimatförändringarna kommer att driva på de stora skillnaderna mellan fattiga och rika.
– Det är alltid de fattiga som drabbas. I den rika delen av världen kan vi alltid tackla problemen genom att bygga dammar eller sätta in pumpar, säger han.
I vilken omfattning människor på flykt kommer att söka sig till norra Sverige är förstås omöjligt att sia om. Men de stora ytor som finns här uppe talar i alla fall för att det kan bli så.
– Det blir ett ökat tryck även här, säger Marcel Berkelder.
Oerhörda konsekvenser
Han framhåller att alla som förväntas komma inte är fattiga flyktingar. Även välbärgade personer från södra Europa kan tänkas söka sig norrut när klimatet förändras.
Än är det inte för sent att stoppa den globala uppvärmningen. Men det brinner i knutarna, betonar Marcel Berkelder:
– Om något ska göras måste det ske nu. Klockan är inte fem i tolv, den är fem sekunder i tolv.
Meteorologen och klimatexperten Pär Holmgren varnar också för oerhörda konsekvenser om ingenting görs:
– Om det blir tre eller fyra grader varmare går det nästan inte att leva i Afrika. Då blir det inte miljontals människor som måste fly utan miljarder. Stora delar av civilisationen skulle mer eller mindra kollapsa, säger han.
Om något ska göras måste det ske nu. Klockan är inte fem i tolv, den är fem sekunder i tolv.