Det har blivit allt svårare för Skellefteå kommun att få ihop fordon för snöröjningen. Eftersom man bara äger 29 fordon men behöver 117 vid "stor snösväng" är man helt beroende av att privata åkare står till tjänst.
Detta har nu blivit svårare.
– Dels beror det på att åkarna är i stor prispress, säger Ola Burström, ordförande i tekniska nämnden.
Fixade egna förare
När det gäller inhyrning av fordon så infördes lösningen för 20-talet år sedan.
– De började vi med eftersom det inte gick få tag på entreprenörer som körde själva, säger Lars Pettersson, ansvarig för snöröjning i Skellefteå kommun.
– De kunde däremot tänka sig att hyra ut maskinerna åt oss och då fick det bli en lösning. De som kör jobbar hos oss på gata och väg och vi har sett till att de har yrkesförarbevis för att köra fordonen.
Men nu är det precis på gränsen att man får ihop de hyrda maskinerna.
– Jag har alldeles nyligen fått fram de två sista, säger Christer Holmér, avdelningschef för logistik på Samhällsbyggnad.
Privata kör mest
Det vanligaste fordon som syns i snösvängen är privata åkare som också håller föraren. 71 sådana fordon är upphandlade.
– Det har löst sig så till vida att vi har avtal. Men även dessa är svårare att få till än förr i tiden. Det kan bli så att alla fordon inte kan leverera den dag det har snöat. Vi beställer ju deras tjänster bara när det har snöat så i viss mån får vi acceptera att det kan krocka med deras andra uppdrag.
– Då måste vi i all hast köpa tjänsten av någon annan.
Det snöröjningen då konkurrerar med är att det finns så många andra körningar, exempelvis för alla byggen som sker i staden.
Borde då kommunen köpa in och äga fler fordon?
– Det är en fråga för politiken. Varje gång vi har ett behov så tas frågan upp och politikerna bestämmer om vi ska köpa eller upphandla. Ska vi köpa så måste vi få ett särskilt anskaffningsbeslut, säger Christer Holmér.
Kommentar från branschen
Patrik Berglund, vd på Bilfrakt Botnia, ser flera orsaker till att det blivit svårare få tag på lastmaskiner och lastbilar för snöröjning.
- Det byggs ju mycket i Skellefteå och senaste året har det gjorts fler anläggningsarbeten. De kan locka mer eftersom de ger mera kontinuerligt arbete, samt innebär ordnade arbetstider, säger han.
- Ännu en förklaring är de snöfattiga vintrar som varit tidigare. När åkare får lite körningar så kan deras prioriteringar ändras, och de ställer om sin maskinpark.
Kommer i andra hand
Ytterligare ett problem från åkarnas synpunkt är att kommunen bara kallar ut dem i andra hand.
- Kommunens egna resurser för snöröjning nyttjas alltid i första hand, och det är bara vid topparna som vi entreprenörer kallas in, säger han.
- Om vi hade helheten skulle vi kunna planera bättre och erbjuda större bemanning på ploguppdragen.
Patrik Berglund säger att det är viktigt att kontrakt skrivs långsiktigt, det ökar åkarens intresse för att investera i dyra maskiner.
- Där jobbar Skellefteå kommun bra och erbjuder långa kontrakt. Jag skulle också föreslå att man ökar beredskapsersättningen så att åkaren har mer för att jobba natt och tidig morgon. Eller att man har två helt olika priser för snöröjning jämfört med andra körningar, säger Patrik Berglund på Bilfrakt Botnia.
Bolaget ägs av åkare, och de utför jobben som upphandlas.
Två bolag har entreprenaderna
Skellefteå kommuns nuvarande kontrakt innebär att Bilfrakt Botnia kör lastmaskiner och Gräv & Schakt kör lastbilar.