Fler krävde skadestånd

Mötet hade just börjat då de arsenikförgiftade chilenarnas advokater gav besked: ytterligare drygt 113 personer kräver Boliden Mineral på skadestånd.

Fr v Jonas Ebbesson, professor i miljörätt, samt juristerna Göran Starkebo och Johan Öberg.

Fr v Jonas Ebbesson, professor i miljörätt, samt juristerna Göran Starkebo och Johan Öberg.

Foto: Foto: Hans Berggren

Not Found2014-06-18 23:43

Skellefteå tingsrätt strax efter klockan tio i går förmiddag: den första av flera ronder mellan gruvjätten och ombuden för de arsenikförgiftade byborna i Arica, Chile.

Det är början på en lång juridisk process som beräknas ta flera år.

Måndagens första sammanträde bestod av sammanlagt sju företrädare för de två parterna.

113 nya skadestånd

Boliden representerades av juristerna Robin Oldenstam, Cecilia Darrell och Christoper Monell.

För de 700 chilenarna talade juristerna Johan Öberg, Göran Starkebo, Karin Skugge samt Jonas Ebbesson, professor i miljörätt.

Direkt när sammanträdet började lade Arica-sidan fram dokument som överraskade Bolidenjuristerna: ytterligare 113 Arica-bor tillkommer i målet. Då landar den totala siffran på 820 käranden. Skadeståndskravet steg därmed från 90 miljoner kronor till 105 miljoner.

Många frågor

Rättens ordförande Lars Lindblad, rådman från Lunds tingsrätt, leder rättsprocessen. Det finns många frågor att reda ut inför kommande förhandlingar.

Möjligheten till en så kallad mellandom var en av de frågorna. Det innebär, förenklat, att en begränsad del av stämningen kan avgöra hela målet. Arica-sidan föreslog att chilensk lag borde tillämpas. Man vill även att tingsrätten fastställer att Boliden förfarit vårdslöst i samband med exporten.

Arica-sidan hade förtydligat sitt förslag på mellandom, men handlingen presenterades först på sittande möte. Boliden-advokaterna fick en paus för att läsa på, men poängterade ”att de behöver mer än 30 minuter för att sätta sig in i frågan.”

Robin Oldenstam förklarade att de överlag är emot idén om en mellandom.

– Vi vill att hela målet ska prövas. Det förekommer så många både graverande och felaktiga påståenden här, som vi vill få en chans att klargöra, säger han.

"En ekonomisk risk"

Vilket lands lag som ska tillämpas fick inget svar. Här fortsätter diskussionerna. Att fallet är omfattande och komplicerat är parterna eniga om. Johan Öberg tror att det är orsaken till att liknande mål är ovanliga:

– Det krävs mycket ork och energi för att driva detta, och visst är det en ekonomisk risk. Om vi inte vinner har vi jobbat gratis, säger han.

Något som innebär miljoner, som inte kan faktureras.

– Vi tror ju verkligen på det här. Visst är det komplicerat, men samtidigt helt vansinnigt att de skulle kunna komma undan ansvar i den här frågan, säger Göran Starkebo.

Johan Öberg förklarade också:

– Det är inte så att vi letat aktivt efter fler fall, men den här nyheten sprider sig i Arica och det är allt fler som kontaktar våra människor på plats och berättar att även de påverkats. Jag har svårt att tro att det skulle handla om ytterligare hundratals människor. Men siffran kan bli högre.

Den rättsliga prövningen fortsätter med ett nytt sammanträde tidigast under senhösten.

undefined
Fr v Jonas Ebbesson, professor i miljörätt, samt juristerna Göran Starkebo och Johan Öberg.
undefined
Robin Oldenstam, en av Bolidens jurister, mötte för första gången sin motpart i målet, bland andra juristen Göran Starkebo, som representerar de chilenska byborna.
Boliden stäms för giftdumpningDyrköpt hjälp från Boliden43 pärmar och 20 000 handlingarOklart vilken lag som ska gälla

Giftskandalen

Det var den 17 september i fjol som 707 personer i Arica i Chile, kallade Arica Victims, via ett svenskt kommanditbolag stämde Boliden Mineral AB.

Bakgrunden är den giftskandal som uppstod efter att bolaget sålt giftigt våtverksslam från Rönnskärsverken till det chilenska företaget Promel. Ett slam som inte bearbetades, utan blev liggandes öppet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om