”Fältarna har gjort en enorm arbetsinsats”

Riktade insatser mot ungdomar och deras familjer. Pär Åhden, socialkontoret, ser goda exempel på åtgärder till följd av oron på Vintergatan – men medger att mycket arbetet återstår.

Olyckor, katastrofer2015-04-20 07:00

Norran i lördags: Lars Westermark, chef vid polisen i Skellefteå, sammanfattar insatserna kring problemen vid köpcentrat Vintergatan i Skellefteå (se även artikel här intill).

Pär Åhden är avdelningschef vid Skellefteå kommuns socialtjänst, individ och familjeomsorgen, och bland annat chef för kommunens fältassistenter.

– Det var fältarna som i höstas uppmärksammade problemen kring Vintergatan. En allvarlig sak var att unga personer knöt kontakter med personer med missbruksbakgrund. Dessutom uppstod problem inne på själva köpcentrat, sammanfattar Pär Åhden.

”Flera goda krafter”

Han vill lyfta fram att flera ”goda krafter” samarbetat kring händelserna på Vintergatan: polisen, olika delar inom socialtjänsten, elevhälsan, förebyggande rådet i Skellefteå, företagarna – alla har på olika sätt hjälpt till:

– Vår bild är att det lugnat ned sig betydligt jämfört med i höstas, och vi ser tydliga förbättringar för flera ungdomar och deras familjer. Men det finns också exempel där vi måste jobba ännu hårdare.

Ger beröm till fältarna

Pär Åhden vill framhålla de insatser som kommunens fältassistenter gjort:

– Ja, de har verkligen gjort en viktig och omfattande insats. De har lagt ned enormt med tid, kunskap och engagemang.

Finns oro inför sommaren

Pia Broman Lindberg, en av fältassistenterna:

– Samlingarna av ungdomar på Vintergatan och närområdet har minskat.

– Samtidigt finns en oro över vad som ska hända till våren och sommaren när nya mötesplatser ska skapas, tillägger hon.

Vi har startat utredningar, familjer har fått hjälp av Klara öppenvård, hembesök, kontakter med socialsekreterare och skolan.

Händelser på Vintergatan som slutat med åtalAnställda: ”Det är fortfarande problem”Polischefen om Vintergatan: ”100 har avvisats från platsen”

Den 11 november i fjol kunde Norran berätta att en 70-årig man hade blivit misshandladnär han befann sig inne på köpcentrat Vintergatan i Skellefteå.

Erik Jonsson vid polisen i Skellefteå slog då larm om ökade problemkring en grupp ungdomar som ofta hade Vintergatan som samlingsplats.

Dessutom påpekades att ungdomar ofta setts tillsammans med personer med bakgrund i missbruk och kriminalitet, bland annat uppe på parkeringsdäcket på fastigheten.

Polisen och kommunens socialtjänst har under hösten och vintern, i samarbete med andra, gjort återkommande och riktade insatserför att stoppa utvecklingen, inte minst kopplingen mellan ungdomar och missbrukare.

I lördagens Norran sammanfattade polisen vilka åtgärder som vidtagits: allt från att det vid minst 100 tillfällen avvisats folk från Vintergatantill många orosamtal med berörda föräldrar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!