I dag hålls rättegången mot den man om åtalats för grovt vållande till annans död och grov vårdslöshet i trafik. Något vittne till olyckan i Skelleftehamn den 17 juli finns inte.
Skelleftepolisen har nu – för första gången när det gäller en dödsolycka – tagit hjälp av ett datorsimuleringsprogram för att försöka fastställa fordonets hastighet då bilen började sladda. Det har skett med hjälp av företaget Traffic Safety Research & Engineering.
Var på olycksplatsen
– Företrädare från företaget har varit på olycksplatsen, gjort iakttagelser och mätningar och även tittat på fordonet. Han har därefter fått ta del av hela förundersökningen, berättar Johan Karlsson vid Skelleftepolisen, som arbetat med utredningen.
Därefter har denne, genom att i ett datorsimuleringsprogram använda sig av alla fakta, genomfört en olycksrekonstruktion och beräkningsanalys.
”Har fått sladd”
Sammanfattningen visar:
”Föraren har i en kurva sladdat och förlorat kontrollen över bilen och efter ett längre sladdförlopp kört av vägen till höger och ner i diket. Bilen har därefter genomgått ett antal markislag, roteringar och volter för att till slut stanna ute på vägbanan igen.”
”Minst 180 km/tim”
Och vidare:
”Analysen visar att bilen med stor sannolikhet har haft en hastighet av minst 180 km/tim då bilen börjat sladda.”
Företrädaren för företaget ska i dag förhöras som partssakkunnig där han ska berätta hur utredningen gått till och varför han påstår att bilfärden skedde i så hög hastighet.
Ifrågasätter resultatet
Advokat Erik von Ahn:
– Min klient berättar om hastigheter kring 100 km/tim. Och självklart kommer jag att ha frågor kring resultatet av datorsimuleringsprogrammet. Om inte alla uppgifter i programmet är verifierade bör det ju finnas utrymme för många olycksscenarier.
Klart det kan finnas felkällor, och utredningen via datorsimuleringsprogrammet är ju bara en del av den bevisning som finns.
Brottsmisstankarna är hälften så många