I morgon den 29 september tar landstingets Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutet om att göra om alla länets kliniker till länskliniker. Det är en av de större organisationsförändringarna på mycket lång tid.
Vad jag kan se är beslutsunderlaget och konsekvensanalysen som tagits fram inför beslutet minst sagt undermåliga. Om våra folkvalda politiker nu ger sitt bifall till förslaget måste man ställa sig frågan, på vilka grunder tas beslutet?
Som jag ser det är konsekvensanalysen är usel och enbart utförd på strategisk nivå. Vad innebär det i praktiken? Jo, det innebär att man inte har gjort en konsekvensanalys utifrån den dagliga verksamheten. Den skall alltså göras i efterhand påstår man.
Men hur kan man fatta ett beslut kring en organisationsförändring om man inte vet hur beslutet kommer påverka verksamheten? För mig framstår det som fullständigt obegripligt.
Det saknas inte erfarenheter av att ombilda kliniker till länskliniker från övriga landet - tvärt om. Det finns ganska god information att tillgå för den som verkligen vill titta kritiskt på fenomenet.
Den informationen som finns styrker snarare den oro som vårdprofessionen i Skellefteå gett uttryck än stillar den.
Så det enda rimliga beslutet för hälso- och sjukvårdsnämnden är att i morgon höja kravbilden på beslutsunderlagen, att återremittera underlagen till tjänstemännen med uppmaningen:
Gör om, gör bättre!
Mikael KarlssonSkellefteå
Ökad centralisering är inget framgångsreceptLänskliniker: Så säger ledamöter från andra partier i hälso- och sjukvårdsnämnden om förslaget.Vårdförbundet och Kommunal: ”Det saknas facklig delaktighet”