– En snabb anmälan gör att spår, minnesbilder och annan bevisning kan säkrast så bra som möjligt. Detaljer som är tydliga och sakliga ökar möjligheten för polisen att göra en bra utredning, säger Lars-Marthin Markstedt vid polisen i Skellefteå.
Den som utsätts för en våldtäkt hamnar efteråt i en mycket svår situation. En sak som många känner behov av är duscha efteråt på grund av det trauma man upplevt.
”Bevisningen kan försvagas”
– Inom polisen har vi full respekt för den känslan. Men för oss innebär det att spår från en gärningsman kan försvinna vilket försvagar bevisningen. En läkarundersökning så nära som möjligt i anslutning till händelsen är oerhört betydelsefullt.
Det finns en manual som polis och läkare följer i samband med en anmälan om våldtäkt. Den kallas för "rapekit”, det riktiga namnet är ”spårsäkringssats efter sexuella övergrepp”.
Det innebär att målsäganden genomgår en läkarundersökning för att alt ska kunna dokumenteras så säkert som möjligt. Den är mycket viktigt i sökandet efter dna-spår, skador, analys av kläder och sängkläder, spår under naglar – listan kan göras lång.
”Man är mycket skör efteråt”
Lars-Marthin Markstedt understryker:
– Har man blivit utsatt för en våldtäkt är man mycket skör efteråt, det har polis och sjukvård full respekt för. Men alla berörda gör verkligen allt för att den drabbade ska känna ett så bra bemötande som möjligt i den uppkomna situationen.