”Det blev värre än väntat” säger facken om stormen runt lärarlönerna

”Vi hade förutsett att det skulle bli jobbigt. Men det blev värre än väntat”. Det säger Anita Ericsson, ordförande för lärarförbundets lokalavdelning.

Skola och utbildning2016-10-25 20:00

Hon är nu med om att ta emot de upprörda samtalen från medlemmar.

– Vi hör att arbetsmiljön nu är svår på många håll. Kolleger ser snett på varandra. Personal har en sämre relation med sin chef. Arbetsglädjen är borta.

– Många beskriver känslan att vara dåliga, vara ratade. Vi har betonat att man inte ska känna så, de som fått pengarna har av sin chef bedömts som särskilt skickliga. Det finns ingen värdering kring de som inte får. Men jag kan förstå att känslan blir så.

Breda kriterier

En hake med lärarlönelyftet kan vara kriterierna, som av flera Norran pratat med beskrivits som "för breda"

- Jo, de är väldigt allmänt hållna och passar in på många. Det kan ha gett de stora förväntningarna.

Bakgrund: Här har vi summerat kriterierna som användes för grundskolan. 

Hon säger att lärarförbundet redan i våras höll möte och informerade om varifrån pengarna kommer och hur villkoren är.

– Vi vill inte att folk ska tro att vi har varit delaktiga i utdelningen. Det har aldrig varit några förhandlingar i den här frågan och vi är inte hörda.

Ville att kommunen skulle ansöka

Däremot bekräftar hon att Lärarförbundet var för att Skellefteå kommun skulle ansöka om pengarna.

- Vi frågade våra arbetsplatsombud och det var stor enighet om att pengarna skulle sökas. Vi har ju i många år sett hur lärarlönerna urholkats. Statens syfte med höjningen är ju att lönerna ska upp och det kan vi inte vara emot.

Vad kan då göras för att förbättra arbetsmiljön?

– Jag hörde talas om en skola där personalen i ett möte fick tala av sig vad de känner. Tydligen blev det lite bättre efter det.

– Kanske måste man också lägga in en omgång medarbetarsamtal.

– Cheferna kan också behöva stöd nu, påpekar Anita Ericsson.

– Vi från fackförbundets ledning kan också komma ut till skolorna om det önskas.

Hon säger att de som mår dåligt gärna kan prata med sitt lokala ombud också. Den personen sitter nämligen i skyddskommittén vilket borgar för att problemen är kända när det talas om åtgärder.

Lugnare på förskolor

Lärarförbundet har 2 200 medlemmar i Skellefteå. Grovt räknat är det hälften av personalen i gymnasiet, merparten från grundskolan och nästan alla förskollärare och fritidspedagoger.

– När det gäller förskollärarna så får ju bara var tionde pengarna. Det har varit kritik på riksnivå för att de inte får lika stor del av satsningen. Nu när fördelningen gjorts är det inte lika stor turbulens där.

Förstelärarnas pålägg

En lärare som ringde Norran sade att en orsak till missnöje är att förstelärare som redan har 5 000 kronor extra nu också fått de 3 000 kronorna.

– Jo, jag har hört att det finns med i bilden. Men vi ska komma ihåg att förstelärarnas förordnanden går ut nästa sommar. Det är inte säkert att de får behålla de pengarna.

Otydigt eller orättvist

Ännu en lärare som hörde av sig menade att deras rektor gett pengarna till de som jobbar nära ihop med hen, och att urvalet därmed skulle vara subjektivt.

– Jag har hört att det finns en del åsikter om osaklighet. Det är såklart svårt att förstå alla urval, då argumenten inte redovisas öppet. Därför är det säkert så att man på individuell nivå kan känna det orättvist. Men vi har inte hört om något stort missnöje om osaklighet riktat mot någon viss rektor.

- Däremot har vi fått synpunkter från flera håll om att det är otydligt hur rektor gjort sin bedömning, säger Anita Ericsson.

Lärarnas riksförbund

Även i Lärarnas riksförbunds lokalavdelning har det kommit många rapporter om arg och ledsen personal samt att en obehaglig tystnad har spridit sig.

– Vad vi framför allt hör är att man vill ha motiveringar till besluten, säger Maria Berglund, biträdande kommunombud.

– Eftersom det inte hölls samtal av typen lönesamtal hade folk inte chansen att lyfta fram sina styrkor i förväg. De får heller inga i efterhand och höra varför de inte blev valda.

– Vi informerade skolförvaltningen förra veckan om vad vi hört, och ställde frågor kring vad arbetsgivaren nu ska göra. Det är viktigt att poängtera att arbetsmiljön är arbetsgivarens ansvar, betonar Maria Berglund.

Lärarnas riksförbund har 400-500 medlemmar inom Skellefteå kommun, de flesta finns på högstadier och gymnasier.

Läs också: Här kommenterar skolchefen den turbulens som råder. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!