Enligt den polisanmälan som lämnats in av hästägarna ska de tre mystiska dödfallen ha inträffat mellan den 28 och 29 februari, alltså söndag till måndag, i en by inom Skellefteå kommun.
– Det handlar om att tre friska hästar har påträffats döda i den hästhage där de vistats. Det är ägaren som gjorde upptäckten av att djuren låg döda i hagen, berättar Roberth Björkman.
Olyckshändelse eller brott
Polisen i Skellefteå har varit på plats för att på olika sätt dokumentera platsen där hästarna låg döda, säkrat spår samt tagit hand om foder och vatten som fanns i hästhagen för att kunna undersöka om hästarna antingen dött av någon olyckshändelse eller om ett brott ligger bakom, exempelvis förgiftning.
– Så mycket kan sägas att det inte ska ha påträffats några fysiska skador på de tre hästarna, att de skulle ha blivit angripna med våld, säger Roberth Björkman.
Vad misstänks ha hänt?
– I nuläget det är oklart att exakt säga vad som ska ha hänt. Vi har inlett en förundersökning för att utreda om det skett någon typ av brott.
– Hästarna är skickade till statens veterinärmedicinska anstalt för obduktion. Utifrån detta får vi arbeta vidare med olika utredningsåtgärder, tillägger han.
”Det var friska hästar”
Men utifrån att hästarna dött inom en kort tid, att det var friska hästar och att de vistades i närheten av varandra kan polisen inte utesluta att det rör sig om ett brott, exempelvis förgiftning på något sätt.
– Det finns inte några uppgifter från hästägarna om att de tidigare skulle ha haft problem med vattnet eller fodret som hästarna fick, men självklart är det en sak som ska undersökas, säger Roberth Björkman.
”Inga andra hästar döda”
Det finns inte heller några uppgifter om att några andra hästar hastigt ska ha insjuknat och dött i närheten av hästhagen där djuren hittades döda.
Polisen har i dagsläget ingen som misstänks för att ha orsakat hästarnas död.
Vilket är budskapet till andra hästägare som rimligen blir mycket oroliga när de läser om detta?
– Vi kan ju ännu inte gå ut och säga att det ligger ett brott bakom. Så rekommendationen i dagsläget blir upp till varje hästägare att vidta de säkerhetsåtgärder som man finner nödvändiga, svarar Roberth Björkman.