Chefen: ”Vi letar bra lösningar”

”Det är för några elever utanför centralorten det kan bli bekymmer, men vi jobbar på att hitta lösningar”, säger Jan Söderström, verksamhetschef på skolkontoret.

Not Found2018-01-26 22:03

Precis som planerat ska förflyttningen av instrumentlektionerna ske under hösten 2018. Tidigare har det varit tal om att det ska införas på prov på vissa skolor under våren, men så ser det inte ut nu. Istället jobbas det intensivt för att göra förändringen så bra som möjlig.

– Det känns viktigt att poängtera att bara för att undervisningen ska flyttas från lektionstid innebär det inte att det automatiskt blir under kvällstid. Vi ska försöka lösa det så att så många som möjligt kan spela sina instrument på till exempel raster eller håltimmar. Dessutom ska skolan vara avgiftsfri, vilket musikundervisningen inte är, säger Jan Söderström.

Beslutet grundar sig i Skolverkets riktlinjer, där timplanen skärpts. Att gå undan på lektionstid för att ägna sig åt frivillig verksamhet finns det inte längre plats för, menar kommunen.

– Vi måste följa de skärpta reglerna. Men efter debatten som blivit så vill jag bara förtydliga att det absolut inte handlar om att vi som förvaltning är emot kulturell utveckling, tvärtom. Vi ökar dessutom alla kulturyttringar för elever i förskolan med nästan det dubbla. Vi tycker det är otroligt viktigt men i instrumentfrågan har vi inget val.

Vissa menar att det inte tas hänsyn till de familjer som är bosatta utanför centralorten. Vad tänker du om det?

– Det är där det kan bli problem, när barnen har en skolskjuts att passa. En skolskjuts går ju bara direkt efter skoldagen, inte efter fritidshem eller annan frivillig aktivitet. Där har vi ingen lösning just nu, men vi kommer arbeta med det under våren och har som mål att så många som möjligt ska kunna spela under håltimmar och raster, säger Jan Söderström.

Maria Wallin

Färdigspelat på skoltid? – Norran arrangerar debatt om Kulturskolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om