Landstingspolitikern och Skelleftebon Carin Hasslow (Liberalerna), vice ordförande i nämnden för funktionshinder och habilitering, reagerade på Norrans artikel om öron-näsa-hals-mottagningen som publicerades i dag.
– Jag blev mycket upprörd och ledsen över det beslut som togs i hälso- och sjukvårdsnämnden. En mottagningsverksamhet som öron, näs och hals är inte lämplig att flytta till Umeå – 27 mil tur och retur, en heldag för ett besök. Det handlar om många patientbesök – ca 100 per vecka. Många barn och äldre drabbas i detta läge vilket är en katastrof, säger hon.
Läs mer: Efter beslutet: Då är sista dagen för öron-näsa-halsmottagningen i Skellefteå
Hon säger att man inom hennes parti är tveksamma till om Umeå klarar av att ta emot alla patienterna från Skellefteå.
– Sömnapneutredningar som idag görs i Skellefteå på öron, näs och hals har 10 månaders väntetid. I Umeå görs det på lungkliniken och där är det 3 års väntetid, säger hon.
Hur ska ni i ert parti gå vidare och aktivt arbeta i den här frågan?
– Beslutet är ju taget, men vi ska göra allt för att ifrågasätta det. Jag kommer att agera och lämna in en interpellation i landstingsfullmäktige i april för det här är oacceptabelt. Jag kan inte tänka mig att det blir billigare, de har ju många stafettläkare i Umeå också, säger Carin Hasslow.
Hon poängterar också att det kommer att kosta samhället mycket på grund av de anhöriga och föräldrar som kommer att behöva ta ledigt för att åka till Umeå.
Andra landstingspolitiker som Norran har pratat med tidigare menar att man ser till hela Västerbottens bästa och att det även finns situationer då patienter måste åka från Umeå till Skellefteå för att opereras till exempel. Hur ser du på det uttalandet?
– Jag ser också till länets bästa, men det här är ju en mottagning, det är ju skillnad. När det gäller planerade operationer så förstår jag att man måste tänka över länet, men en mottagning berör ju så många, både barn och äldre. Det är inte okej att de ska behöva åka till Umeå för att läkarbesök. Dessutom kommer ju det här att sätta större press på primärvården i Skellefteå som ju redan går på knäna, säger hon.
Carin Hasslow poängterar också att om det är så att mottagningen kanske byggs upp igen och nya läkare rekryteras, så finns ju ändå inte den ursprungliga mottagningen kvar.
– Då har ju all annan personal flyttats till andra ställen och kompetensen har gått förlorad, säger hon.