Undrar vad Skellefteå kommun håller på med i Skelleftehamn?
Nu tar man bort det enda som håller nere ljudet från snabbleden.
Vi som bor efter Bangårdsgatan har länge blivit lovade att det ska byggas en vall eller staket, men det ser inte ut att bli av. Visst kunde träden fått stå kvar. De dämpade ljudet något.
Och varför får vi som bor här inte veta vad kommunen ska göra vid våra tomter. Dessutom tycker jag kommunen borde fråga om lov innan den använde min tomt som uppställningsplats och parkering.
Vad är högsta tillåtna bullernivån vid Bangårdsgatan? Som vi upplever det måste bullret vara högre än tillåtet.
Peter Sehlin
Skelleftehamn
Svar direkt
På Bangårdsgatan ska vatten-, avlopp- och dagvattenledningar bytas ut och samtidigt så byter vi i kommunen ut två större tryckledningar, där ena är kopplad mot Rönnskär. För att klara av det här omfattande VA-arbetet rent praktiskt, så delas arbetet upp i olika etapper, och det innebär att arbete sker under stora delar av 2015.
Vi hoppas att arbetet inte ska innebära för stora problem för er och att slutresultatet kommer att vara positivt för hela Skelleftehamn.
Innan arbetet längs Bangårdsgatan startade delades informationslappar ut till berörda fastighetsägare och sedan hölls ett informationsmöte den 16 december. När arbetet startade så ställde vi i kommunen en häck med rör och några skopor på en tomt som inte är bebyggd.
Rören och skoporna ställdes dit för att sakerna inte ska behöva stå ute på gatan och vara i vägen för fastighetsägarna och andra som använder Bangårdsgatan. Direkt vi i kommunen fick veta av den som ägde tomten att sakerna inte fick stå där, så flyttade vi ut dessa till vägen.
Det sly och de träd som fanns mellan väg 372 och Bangårdsgatan togs bort eftersom de större tryckledningarna ska ligga i det området. De befintliga tryckledningarna ska vara i drift innan de nya tryckledningarna kommer på plats.
En annan fråga som ska utredas är trafiksäkerheten eftersom Väg 372 har mycket tung trafik och en olycka där skulle kunna medföra att fordon hamnar på Bangårdsgatan.
Fastigheterna längs Bangårdsgatan har lägre ljudnivåer än vad som är aktuellt för åtgärder i Trafikverkets åtgärdsprogram. Den fastighet på Bangårdsgatan som ligger närmast väg 372 har en beräknad ekvivalent ljudnivå på cirka 63 dBA. Tidigare utredningar som tagit hänsyn till hela bullersituationen från trafiken från väg och järnväg visar att den totala ekvivalenta ljudnivån inte överstiger 65 dBA. Dagens trafik medför en marginell skillnad som inte förändrar den tidigare bedömningen.
Buller från vägen och järnvägen berör många och är ett allvarligt miljöproblem. Behovet av bullerskyddsåtgärder är stort och kostnaderna är höga. Trafikverket prioriterar därför åtgärder för dem som är värst utsatta. Trafikverkets bullerskyddsarbete bedrivs inom ramen för ett åtgärdsprogram.
Vi i Trafikverket erbjuder fasadåtgärder vid fastigheter där bullernivån med stängda fönster är över 55 dBA fler än fem gånger per natt, klockan 22–06 och/eller den ekvivalent nivå inomhus är över 40 dBA. Åtgärder som kan vara aktuella är fönsterbyte och tilläggsrutor och i vissa fall behövs även ljuddämpning av friskluftsventiler.
Trafikverket erbjuder fastighetsägaren avskärmning av en uteplats om den ekvivalenta ljudnivån (dygnsmedelvärde) är över 65 dBA vid alla befintliga uteplatser. Åtgärder sker etappvis och vi åtgärdar i dagsläget de som har ekvivalent nivå över 70 dBA.
Åtgärder för inomhusmiljön har högre prioritet än åtgärder för uteplatser.
Läs mer om buller och vibrationer på Trafikverkets webbsida
www.trafikverket.se/Privat/Miljo-och-halsa/Halsa/Buller-och-vibrationer/
Stefan Granbäck, Bullerutredare, Trafikverket
Stina Jonsson, VA-ingenjör, Skellefteå kommun
Lars Pettersson , Chef Produktion, Skellefteå kommun