Brutala våldstrenden ”Tendens att filma grövre brott för att få uppmärksamhet”

Det räcker inte med att det grova brottet begås, det ska dokumenteras med film och bilder också. ”Det finns en tendens att filma allt grövre brott för att få uppmärksamhet”, säger Anders Ahlqvist, expert på brott som begås på nätet.

Olyckor, katastrofer2017-02-03 06:15

Han arbetar vid Nationella operativa avdelningen, Noa, och får via Norran ta del av den senaste tidens brutala våld inom kriminella kretsar i Skellefteå.

Anders Ahlqvist beskriver att det idag finns en önskan bland brottslingar att visa upp sig på andra sätt än tidigare. Filmningen av en våldtäkt i Uppsala, som sändes live på Facebook, kan vara ett utslag av det.

Extraordinära grejer

– I dag är det inte så lätt att få uppmärksamhet, så då gör man extraordinära grejer. Man häller tändvätska på sig själv, filmar sig med ett avsågat hagelgevär och pengar efter ett rån eller en vansinneskörning.

Ju större konkurrens på nätet desto grövre saker krävs för att slå igenom, anser han. Att brott filmas är en fördel och en nackdel för polisen. Förövare kan identifieras vilket skedde med knivhoten på Köpmangatan i december.

”Inte odelat förtjusta”

– Vi har haft rånare som har åkt fast tack vare det. Men en nackdel med att bevis sprids i vida kretsar är att det skapar problem i rättsprocessen, för då kan man ifrågasätta hur mycket vittnen påverkas av det de ser och läser på nätet.

– Så våra åklagare är inte odelat förtjusta över detta, att vittnen till en händelse kan få tillgång till filmen innan de förhörs av polisen, tillägger Anders Ahlqvist.

I Skellefteå har det inträffat flera händelser där gärningsmännen både tagit bilder och filmat med mobiltelefonen.

Det låter märkligt att dokumentera brott – som i sin tur leder till att polis och åklagare hittar bevisning?

– Den exakta orsaken kan variera från fall till fall, men många vill bli sedda och bli bekräftade av olika anledningar och då blir detta ett av sätten. Det kan också vara ett sätt att hämnas på vissa personer, att det blir en del av den hotfulla situationen och att man säger att filmen ska spridas vidare, säger Anders Ahlqvist.

”Inser inte vidden”

– Sedan ska man inte bortse från att många inte kan låta bli, alla har ju en mobiltelefon som kan ta bilder och filmer. Vissa inser nog inte vidden av vad dokumenteringen medför – samtidigt som man kanske vill skryta med vad man gjort, tillägger han.

Anders Ahlqvist, polis: En av de värsta följderna med det här är att material som spridits och publicerats finns kvar för evigt och får konsekvenser för brottsoffren.

Brottsplats: Våldet i Skellefteå hårdnarVåldstrend Skellefteå Kriminella gör upp med knivar och yxa: ”Rånar och bötfäller”
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!