Brottsmisstankarna om mord i Burträsk: Åklagaren om varför mannen släpptes

Vad hände i huset i Burträsk sent på fredagskvällen? En 70-årig man har tidigare suttit anhållen men släpptes efter åklagarbeslut på söndagen på grund av svag bevisning. ”Vi inväntar nu ett rättsmedicinskt utlåtande kring preliminärt besked om dödsorsaken”, säger åklagare Stina Westman.

Olyckor, katastrofer2018-01-08 11:54

Det var på fredagskvällen som en person hittades död i en fastighet i Burträsk. Enligt uppgift till Norran handlar det om en kvinna som påträffades i ett av bostadens rum.

Polis kallades till platsen och det uppstod misstankar om att ett brott kan ha legat bakom kvinnans död.

Den 70-årige mannen fördes till polishuset i Skellefteå. Efter ett kortare förhör beslöt jouråklagare att mannen skulle anhållas, på sannolika skäl misstänkt för mord. Detta skedde vid fem-tiden på lördagsmorgonen.

Samma morgon utsågs kammaråklagare Stina Westman, Umeå, till förundersökningsledare.

– Det är för tidigt att berätta vem som gjorde anmälan och vem som ringde in till polisen, det är detaljer som jag kan återkomma till i ett senare tillfälle, säger hon till norran.se.

Under lördagen genomförde polisen ett flertal utredningsåtgärder, bland annat nya förhör och en brottsplatsundersökning i bostaden i Burträsk.

– Under lördagen fick jag en genomgång av utredningen och vad som så långt hade framkommit. Efter att jag hade gått igenom detta material beslutade jag att ändra misstankegraden, från sannolika skäl till skäligen misstänkt vilket är den svagare misstankegraden.

Vad var orsaken till att du sänkte graden av misstanke, uppenbarligen hade bevisningen redan då försvagats mot mannen?

– Exakt vilka skäl jag hade för den misstankegraden kan jag inte gå in på, min bedömning var att det handlade om skäligen misstänkt, svarar Stina Westman.

Efter att Stina Westman på söndagen gått igenom ytterligare utredningsåtgärder som polisen gjort togs beslutet att 70-åringen inte längre skulle sitta anhållen. Strax före klockan 15 på söndagen släpptes mannen.

– Men förundersökningen fortsätter och rubriceringen är just nu densamma, alltså mord, påpekar Stina Westman.

Hur kan du förklara att man å ena sidan kan utredas för mord, å andra sidan kan släppas fri?

– Det kanske inte är helt enkelt att förklara, men i sådan här fall görs det ju olika slags bedömningar. Rubriceringar och häktningsskäl kan ju förändras under en förundersökning. En viktig sak är ju vilka häktningsskäl som finns. Jag pratar rent generellt nu, men ett av skälen för häktning är ju att personen på fri fot på olika sätt kan försvåra en utredning. Men under några dygn kan ju det mesta av detta arbetas undan av polisen genom att hålla olika förhör, teknisk utredning och säkrande av eventuella spår.

– En annan viktig sak är ju misstankegraden. Här gjorde jag bedömningen att det handlar om skäligen misstänkt, alltså den svagare misstankegraden. Därmed fann jag inte heller tillräckliga skäl att mannen skulle sitta fortsatt frihetsberövad eller att jag skulle gå in med en häktningsframställan, fortsätter Stina Westman.

Vad händer närmast i utredningen?

– Vi väntar på ett rättsmedicinskt utlåtande om den preliminära dödsorsaken. Det är en viktig del för den fortsatta utredningen. Förutom preliminär dödsorsak visar ju den rapporten också på hur skadebilden ser ut.

Kan det inte tänkas att det blir aktuellt med andra rubriceringar, exempelvis misshandel och grovt vållande till annans död?

– Den brottsrubricering vi för närvarande arbetar efter är mord, svarar Stina Westman.

Misstänkt mord i Skellefteå kommun – en person anhållenMisstänkt mord i Burträsk – det vet vi i dagslägetMan inte längre anhållen – men misstanke om mord kvarstår
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!