Tack Bengt Ivansson för ditt andra svar (8 februari)på mina tidigare insändare där jag ställt frågan hur näringslivskontoret lyckats skaffa fler jobb till kommunen. Du kommer också med lite siffror den här gången, något som jag efterlyst tidigare. Vid första påseende ser det bra ut men tyvärr är det inte svar på min kärnfråga.
Att 39 företag etablerat sig här de senaste åren säger inte hur många jobb det blev. Flera av företagen är gamla företag som bara bytt namn dessutom.
Att vi ökat antalet företag med cirka 100 mellan 2013 och 2015 ser bra ut, men hur många jobb blev det?
Att man enligt Sweco vuxit från 32 960 förvärvsarbetande år 2010 till 35 008 år 2014 (512/år) var jättebra, men avstampen är väl år 2014, då vi hade 35 008 förvärvsarbetande. På kommunens hemsida kan man läsa att näringslivskontoret hade en strategi att under år 2015 skapa ”300 nya arbetstillfällen netto.” Hur gick det då?
Det behövs en tillväxttakt på cirka 250 jobb per år netto fram till år 2030. Vad menar du med förvärvsarbetande? Heltidstjänster?
I kommunens strategidokument pekar man starkt på att befintliga företag måste få hjälp att växa genom export. Här vill jag än en gång peka på Exporters Club som en tillgång. Föreslår att näringslivschefen gör ett nytt försök att aktivera den kompetensen. Jag tror säkert att vissa före detta aktiva som nu pensionerat sig skulle ställa upp och dra sitt strå till stacken.
Min känsla är att kommunen börjar i fel ände med att bygga bostäder och ett kulturhus i stället för att fokusera på jobbtillväxten. Här spelar näringslivskontoret en central roll. Och den avgörande frågan är om näringslivskontoret har tillräcklig med kompetens och tillgång på resurser. Utan nya jobb ingen tillväxt!
Jag ser fram mot svar på kärnfrågan.
Martinsson
Svar direkt
Vi hämtar uppgifter om arbetstillfällen från Skatteverket. Vi har inte 2015 års siffror ännu. Därför måste vi gå några år bakåt i tiden se hur det utvecklats över tid. 2011-2012 ökade antalet förvärvsarbetande med 572 personer, 2012-2013 med 269 personer och 2013-2014 minskade antalet med 127 personer.
Förändringar uppåt eller nedåt i antal förvärvsarbetande från ett år till ett annat kan ett enskilt näringslivskontor påverka i väldigt liten grad. Det beror snarare på det allmänna konjunkturläget, olika branschers utveckling, tillgång till arbetskraft etcetera. Däremot kan vi stödja långsiktigt. Som jag nämnt tidigare är detta ett uthålligt lagarbete. Att säga exakt hur många jobb som kommit till enbart tack vare näringslivskontoret är därför inte möjligt.
Vi har tre olika uppdrag: Start, service och etablering, där vi upplever att vi har god kompetens och tillräckliga resurser. Inom dessa tre områden försöker vi dra vårt strå till stacken genom många olika insatser.
Därför ser vi till den totala utvecklingen när vi utvärderar vårt arbete. Det finns ett område som är avgörande för oss i vår strävan att tänka långsiktigt och hållbart: den unga generationen som växer upp. Vi säger ofta att det är bra om de åker ut och studerar och kommer hem med nya kunskaper och perspektiv. Problemet är bara att 80 procent av dem inte kommer tillbaka.
Om vi inte lyckas med att skapa ett attraktivt Skellefteå tillsammans med dem, så är möjligheten för oss att lyckas med vår tillväxt mycket liten, därför har bland annat bostadsbyggande och kulturhus stor betydelse för framtiden.
Jag vill gärna möta gruppen som jobbade med Exporters Club och se hur deras erfarenheter kan vara till hjälp. När det gäller de enskilda företagens verksamheter och ekonomi är detta något som jag inte kan gå in på, men kontakta dem själva för mer information.
Bengt Ivansson
Näringslivschef, Skellefteå kommun