Avancerade cykelbanor byggs på Vitberget

Som en mjukt böljande stig ska den gröna cykelslingan på Vitberget se ut när den är klar. Som av en händelse har den dock en hel del gupp och doserade kurvor...

Minigrävaren och minidumpern sköts av Vilhelm Leander.

Minigrävaren och minidumpern sköts av Vilhelm Leander.

Foto: Christian Mård

Sport2019-08-16 07:00
undefined
Snickarna Marc Lundin och William Stomberg bygger ramper på den röda cykelbanan. Notera den böjda stenen som ska användas som naturligt underlag.
undefined
Snickare William Stomberg är gammal tävlingscyklist och vet hur träkonstruktionen ska vara utformad.
undefined
Bro och kurva i ett. Men akta dig för att cykla utanför...
undefined
Perfekt passning mot underlaget.
undefined
Tommy Johansson och Eric Wållberg är företagarna som bygger cykelbanor runt om i hela Sverige.

– Om några år ska det se ut som att cykelbanan har flugits hit. Det ska inte synas några spår alls av hur den byggdes, säger Tommy Johanson.

Han är experten på cykelbanor som anlitats vid det stora byggprojektet på Vitberget.

Vi går en runda på den gröna banan, den som ska vara lättast. Där är tänkt för barn och ungdomar, men även du som vuxen som har lust att pröva. Man ska kunna cykla med en vanlig cykel.

Smälta in i naturen

Att banorna ska se naturliga ut är viktigt. Det hade knappast getts bygglov om Skellefteå AIK cykel inte hade garanterat att naturen ska vara orörd.

– Det är bara just där banan ligger som vi tar bort vegetation. Sedan lägger vi på grus i olika storlekar och överst ett lager med stenmjöl. Sist lägger vi tillbaka torven längs kanterna, så att det blir en mjuk övergång mellan bana och natur.

– Om två år kommer det inte att synas att det är en byggd bana, säger Tommy.

Ja, förutom alla guppen då.

Gör tre banor

Längre upp på Vitberget byggs den blå banan som blir halvsvår, och uppe på klipporna den röda, svårast.

På klipporna måste man komplettera med byggnadsverk av trä. Det görs många broar och kurvor som sammanbinder de stora stenblocken.

– Det här blir unikt för hela Sverige, en bana som ligger i så stenig terräng och dessutom med denna utsikt, säger Tommy Johanson lyriskt.

Millimeterpassning

Tommy har ett hektiskt arbete under byggtiden.

– Jag och markarbetarna går längs den blivande banan och jag sprayar med färg hur jag vill ha det grävt. Sedan kollar jag upp resultatet mellan varje nytt lager av grus så att det inte blivit några avvikelser.

– När vi lägger det sista lagret med stenmjöl är jag med hela tiden och då görs mycket med handredskap. Då handlar det om millimeter hur vi lägger materialet. Sedan maskinen väl lagt ut stenmjölet kan den inte återvända för att rätta till, så chansen att göra rätt finns bara en gång, förklarar Tommy Johanson.

undefined
Minigrävaren och minidumpern sköts av Vilhelm Leander.

För att inte förstöra naturen använder WE Mark Entreprenad minimaskiner; två jättesmå grävmaskiner, två terränghjulingar och en minidumper.

Gammal fotbollsplan

Arbetsplatsen ligger vid en tidigare fotbollsplan längs vägen upp på Vitberget.

Där fotbollsplanen var byggs cykelbanor på slät mark, en så kallad skillpark och en pumptrack. Där tar man inte hjälp av naturen utan allt byggs upp från grunden. Även dessa banor ska vara i olika svårighetsgrad.

Närmast Vitbergsvägen blir det parkeringar, bänkar, bord och grillplatser.

Erfarna cyklister gör de nya banorna
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!