Kvalitet, pris, transportsträckor, ekologiskt,näringslära, traditioner. Ja, det finns en del variabler att ta hänsyn till närman planerar vad som ska serveras på tallrikarna i Arjeplog. Det ska nämligen allt från förskolebarn till åldringar och det mesta där emellan ta del av.
– Det som går att köpa nationellt till ett rimligt pris handlar vi förstås. Men nötkött till exempel går ofta på cirka 39 kronor per kilo i Polen, mot ibland 79 kronor i Sverige. Och bara för att köttet är producerat här hemma betyder det inte alltid att det är av bättre kvalitet.
Ett problem har också varit att få tag på svenska grönsaker.
– Det finns helt enkelt inte. Det lilla lagret som vår leverantör hade tog slut direkt. Då måste man ju ta grönsakerna från andra länder, säger Fjellström.
Just vecka 42 som Nyheter i Norr valde att titta närmare på, innehåller en ganska stor del svenska råvaror. Lite missvisande, tycker Fjellström.
– Enligt statistiken ligger vi på ungefär 50/50 när det kommer till svenskt kontra utländskt. Kyckling, fläskkött och korv kommer dock nästan alltid från Sverige, säger han.
Hur ser det ut med den ekologiska och kravodlade biten då?
– Där kan vi bli bättre, men enligt färska siffror ligger vi på 15 procent nu. Målet är 25 procent, men det krävs lite laborerande för att nå dit utan att spräcka budgeten. Vi har exempelvis bestämt att allt kaffe som serveras i kommunen ska vara ekologiskt och märkt med fairtrade.
NN/Sofie Abrahamsson
Enligt statistiken ligger vi på ungefär 50/50 när det kommer till svenskt kontra utländskt.