De senaste åren har Region Västerbotten upphandlat tjänster från tre kommunikationsbyråer. I den nya upphandlingen utökas samarbetet till fyra byråer. Och ytterligare en upphandling kan bli aktuell framöver, enligt Thomas Hartman, kommunikationschef på Region Västerbotten.
Vad upphandlingen är värd specificeras bara för en av byråerna. Det gäller kreativ design, där beställningsvolymen uppskattas till en miljon kronor per år.
Vad den senaste upphandlingen kan värderas till totalt, visar sig svårbedömt. Frågan bollas mellan controller, ekonomichef och landar till slut hos Thomas Hartman igen:
– Det är svårt att på förhand göra utfästelser om vad vi kan komma att behöva, gällande just kreativ design har vi en tydligare uppfattning, säger han.
Norran gör ändå ett försök genom att jämföra med den tidigare upphandlingen:
Mellan åren 2011 och 2014 har Region Västerbotten fakturerats av sammanlagt tre kommunikationsbyråer för nästan 20 miljoner kronor, inklusive moms.
Region Västerbotten har förutom dessa samarbeten en egen kommunikationsenhet som också arbetar med PR. Den består av sex tjänster. Storleken kan relateras till den totala personalstyrkan på 128 personer.
Västerbottens landsting har som jämförelse en kommunikationsenhet på 20,5 tjänster, på en personalstyrka på sammanlagt 10 000 personer.
Vad gör era kommunikatörer?
– De arbetar med allt ifrån opinionsbildning, vår webbsida, pressinformation och övrigt informationsarbete. Vi skickade ut närmare 300 pressmeddelanden förra året. Upphandlingen rör tjänster som vi behöver annan kompetens för.
Det är exempelvis strategiska tjänster och digitala innovationer.
– Vi ser det inte som ett självändamål att anställa fler kommunikatörer, dessa tjänster kan vi lika gärna anlita konsulter för, säger Thomas Hartman.
Vad är strategiska tjänster?
– Det kan röra sig om hur Region Västerbottens varumärke ska agera tillsammans med andra varumärken, hur vi ska arbeta för att inte få en splittrad varumärkesbild. Det kan bli aktuellt när vi deltar i projekt tillsammans med andra varumärken.
Och digitala innovationer?
– Det rör spetskompetens inom det digitala området, om vi exempelvis ska utveckla appar. Det kan även handla om on-line-strategier, en jämförelse med media kan vara hur ni jobbar för att läsarna ska klicka mer på era webbartiklar.
Det som kan upphandlas framöver - samhällspåverkan – vad är det?
– Det kan finnas flera viktiga strategiska frågor som vi behöver lyfta mer, exempelvis Norrbotniabanan.
Är kostnaden befogad i förhållande till ert uppdrag?
– Visst är det mycket pengar, det är inget att orda om. Men en stor del av våra kostnader är turismens arbete för att lyfta Västerbotten för besökare. Vi ska alltid respektera hur offentliga medel används. Men jämför vi oss med jättarna söderut så satsar vi väldigt lite, säger Thomas Hartman.
”Summorna som satsas ska motsvara det invånarna får tillbaka” säger en expert på kommunallagen. Gör de det?
Erik Bergkvist (S) regionråd.
– Det vi marknadsför är ju inte Region Västerbotten, utan regionen Västerbotten. Vi kan se att turismen ökar, men det är svårt att utvärdera hur mycket av det som beror på oss, här finns flera aktörer.
Hur vet ni vad som är rimliga summor?
– Det är omöjligt att sätta en övre eller undre gräns, det handlar om ett prioriteringsarbete utifrån de medel som finns och utifrån de samarbeten och satsningar som är aktuella.
– Jag är övertygad om att det här är klokt investerade pengar. Att satsa på turism, varför gör vi det? Det är ju för att det gynnar invånarna, det leder till både jobb och ökade inkomster.