Norran berättade i förra veckan om att hälsocentralerna har svårt att leva upp till kravet att alla som ringer ska få svar samma dag, vilket vårdgarantin säger.
Trots att hälsocentralerna svarar på allt fler telefonsamtal, försämras tillgänglighetsstatistiken. Det beror till stor del på att samtalen blivit fler.
Snittet för svarsfrekvensen till och med oktober i år, är drygt 82 procent. Det är sämre än år 2013, då snittet var nästan 84. På enskilda hälsocentralerna är siffran sämre, som lägst 58 procent.
Men under den senaste femårsperioden har antalet telefonsamtal ökat dramatiskt, med nästan 50 procent.
Landstingspolitikern Kjell Bäckman (V) har tittat på statistiken, och skrivit en motion om frågan.
– Vi politiker får fortlöpande uppdateringar av hur vårdgarantin följs, men rapporterna visar endast vad vården inte lyckas med. Vi får inte veta hur många fler samtalen blivit. Utan den uppgiften får vi en skev bild av verkligheten, säger han.
Han tycker att landstinget ska börja redovisa en bättre helhet, både det som görs och det som inte görs.
Och eftersom redovisningen av vårdgarantin görs gemensamt med andra landsting och påverkar primärvårdens ersättningssystem, vill han att det övergripande systemet ändras. Han föreslår att landstinget ska arbeta för att SKL, Sveriges kommuner och landsting, tar upp frågan.
– Som ersättningssystemet ser ut i dag, kan primärvården alltså göra bättre ifrån sig för varje år, men samtidigt få mindre pengar. Tillgänglighetsmålen är viktiga. Men vi måste också ta ställning till varför samtalen ökar, utan helhetsbilden är det svårt att greppa problemet, säger Kjell Bäckman (V).
Landstingsfullmäktige har överlämnat motionen till staben för planering och styrning för beredning.