Många kunder får betala oskäligt höga avgifter för att ansluta sig till elnätet. De senaste fyra åren har Energimarknadsinspektionen (EI) prövat drygt 2 000 ärenden om nätanslutningar, varav merparten gällt oskäliga avgifter. Och drygt varannan klagande har fått rätt mot elbolagen som ålagts att betala tillbaka överpriset.
EI:s beslut kan överklagas i förvaltningsdomstol men nu kan kunder alltså även få sina fall prövade i allmän domstol. Detta innebär framför allt att även äldre fall nu kan prövas. EI prövar nämligen inga debiteringar som är äldre än två år. I allmän domstol däremot gäller preskriptionstiden 10 år.
Dessutom får de kunder som fått sina fall avvisade eller avslagna av EI, och därefter uttömt möjligheten till överklagande i förvaltningsdomstol, nu ytterligare en möjlighet till prövning i tingsrätt, hovrätt och i sista hand HD.
En skillnad är även att besluten i allmän domstol är juridiskt bindande. Det är inte EI:s beslut.
- Men i regel rättar sig nätbolagen efter våra beslut och betalar tillbaka. Av de signaler vi får finns det ingenting som pekar på att de skulle strunta i det, säger Lars Tedebrand, biträdande avdelningschef på EI.
Potentiellt sett skulle nyordningen alltså kunna betyda att nätbolag som Fortum och Vattenfall får ett stort antal nya tvister om nätavgifter att hantera som skulle kunna kosta dem stora summor pengar. Men enligt Lars Tedebrand är det för tidigt att säga något om konsekvenserna, helt enkelt för att ingen vet hur många tvister om nätavgifter som kommer drivas i allmän domstol, än mindre hur många kunder som där kommer få bifall för sina krav.