Alkoholhandläggaren vittne vid rättegången

En restaurangägare ställs i veckan inför rätta för olovlig dryckeshantering. Alkoholhandläggaren Magnus Karlsson är kallad som vittne.

Åklagare Axel Holmberg.

Åklagare Axel Holmberg.

Foto: Åklagare Axel Holmberg begär 21-åringen häktad för två fall av våldtäkt mot barn.

Not Found2015-03-24 08:00

Det var i samband med en kontroll av restaurangen sent på hösten 2013 som det upptäcktes att det fanns alkohol i lokalerna, trots att det enligt kommunens alkoholhandläggare inte fanns något serveringstillstånd.

Kontrollen gjordes sedan polisen fått in tips från allmänheten om att det serverades alkohol på restaurangen.

Dessförinnan hade också polisen vid två tillfällen varit i kontakt med restaurangägaren för att prata med honom om uppgifterna kring alkoholförsäljning trots avsaknaden av tillstånd.

”Tonade ned omfattning”

Vid ett av tillfällena medverkade också Skellefteå kommuns alkoholhandläggare Magnus Karlsson.

Restaurangägaren ville då, enligt ett PM som polisen upprättat, tona ned verksamhetens omfattning. Ägaren lovade också att söka tillstånd för ”slutna sällskap”.

Restaurangägaren fick också ett tillfälligt tillstånd under hösten till ett slutet sällskap. Men vid kontroll kring denna förening visade det sig att föreningen inte fanns registrerad hos Skellefteå kommuns föreningsregister.

Inledde förundersökning

Ur polisens rapport:

”Nya uppgifter har nu inkommit om att restaurangägaren åter serverar och förvarar alkohol i serveringslokalen varför beslut tas om att inleda en förundersökning.”

Sent på hösten gjordes en husrannsakan i restaurangen.

Vid tillslaget påträffades 58 burkar starköl, några liter vin, cognac, whiskey och annan alkohol. Det var både oöppnade och öppnade flaskor.

”Omedelbart anträffades alkohol på golvet nedanför ”disken” på vilken det serverades mat”, står det i polisens rapport.

Förhördes på kvällen

Samma kväll förhördes restaurangägaren. Han förnekade brott även om han medgav att han vid några tillfällen serverat alkohol under 2013 utan att ha tillstånd för detta.

– Alkoholen kan också härröra sig från det tillfälle då jag hade ett tillfälligt serveringstillstånd för ett slutet sällskap, men även sedan långt tidigare tillbaka. Ingen matgäst har serverats alkohol den här kvällen, förklarade restaurangägaren.

Till rättegången hänvisar åklagare Axel Holmberg till två vittnen: en polis samt alkoholhandläggaren Magnus Karlsson som ska höras angående de uppgifter som restaurangägaren lämnat.

Lämnat in promemoria

Magnus Karlsson har i en promemoria till polisen berättat att restaurangägaren vid ett tillfälle fått in en ansökan om att servera alkohol i slutet sällskap på 60 personer för en förening – som alltså inte finns enligt kommunens föreningsregister.

Åklagaren ska också vid rättegången visa en skiss var beslag av alkohol gjorts i förhållande till restaurangens gäster.

Uppgifterna om var alkoholen påträffades styrker att förvaringen skett i restauranglokalen och dess tillhörande utrymmen.

Åklagare Axel Holmberg.
Åklagare Axel Holmberg.

Förebyggande tillsyn.Bland annat genom regelbundna träffar med krögare som under två dagar utbildas i ”ansvarsfull alkoholservering”. Riktar sig främst till krögare, vakter och övrig restaurangpersonal.

Inre tillsyn.Det innebär att tillståndsenheten på dagtid genomför kontroller i olika register, att skatter och andra avgifter betalas i tid. Vidare ska årsredovisningar inlämnas i tid och vara utan anmärkning.

Yttre tillsyn.Den yttre tillsynen innebär inspektioner på serveringsstället, företrädesvis kvälls– och nattetid. Personal från tillståndsenheten får aldrig nekas inträde. All personal har tjänstekort med fotografi.

Ett 90-tal serveringstillstånd finns för restauranger inom Skellefteå kommun. Runt 30 tillfälliga tillståndför exempelvis festivaler beviljas varje år, lika många till slutna sällskap vid fester och bröllop.

700 kronor är avgiften för restaurangen i en tillsynsavgiftnär serveringstillståndet kontrolleras av kommunens personal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om