Till rättegången i Skellefteå i december hade åklagare Andreas Nyberg i flera åtalspunkter tagit med konversationer mellan några av målsägandena och 18-åringen via applikationen messenger.
Uppgifterna ska bland annat ha visat att det var känt för 18-åringen att en av flickorna var under 15 år, att en av flickorna förgäves vädjat om att 18-åringen skulle sluta ta kontakt med henne efter en händelse i mars 2016 samt sms från en av flickorna till en vän med texten: ”Hjälp mig”.
Men hur ser då åklagaren på kritiken från den dömde 18-åringens anhörige?
– Det är felaktiga anklagelser enligt mitt sätt att se det. Beslagen hävdes i samband med att åtal väcktes den 8 december. Hur sedan polisens hantering av beslagen skötts kan jag inte svara på.
– I övrigt kan jag väl säga att den unge man som dömts hela tiden haft kännedom om de här sms-konversationerna. Han är ju part i målet, det är hans telefoner det handlar om. Hade han ansett att hans försvarare borde ha använt sig av dessa uppgifter redan i tingsrätten kunde han ju ha upplyst advokaten om vikten av dessa sms-konversationer, tillägger Andreas Nyberg.
Borde inte du haft med fler konversationer för att ge en mer heltäckande bild?
– Det finns ofta oerhörda mängder information i mobiler och datorer, där man kan ha olika uppfattningar om vad som man behöver gå igenom i en brottsutredning. Och försvaret hänvisade till ny bevisning i form av flera sms-meddelanden i hovrätten, som trots detta inte gjorde någon ny bedömning i skuldfrågan.
Den anhöriges anmälan inkom i mitten av april till särskilda åklagarkammaren i Umeå. Åklagare har tittat närmare på ärendet och har därefter meddelat att det inte kommer att inledas någon förundersökning om påstått tjänstefel.
Lars-Marthin Markstedt, gruppchef vid enheten ”Brott i nära relation” vid polisen i Skellefteå, säger till Norran:
– Om det har gjorts en anmälan mot oss för det förundersökningsarbete som utförts i det enskilda fallet så kan jag inte kommentera några detaljer eftersom vi då blir föremål för en intern utredning – och därmed en risk för jäv om jag kommenterar något.
– Men det har i detta fall inte funnits någon polisiär förundersökningsledare, det är åklagaren som ansvarat för utredningsarbetet, tillägger Lars-Marthin Markstedt.
Här nedan är ett tidigare tv-inslag kring de unga målsägandenas kamp för ett högre skadestånd: