Den svenska skogen är en av våra största exportnäringar. Samtidigt har vi ett mycket gott skogsbestånd här i landet.
Det finns goda skäl att fortsätta med att aktivt bruka den svenska skogen. Trots att vi bara har 0,5 procent av världens skogsareal står Sverige för tio procent av världshandeln med trävaror. Det är ett av många mått på vidden av skogsbrukets betydelse för Sveriges välstånd.
Den svenska brukade skogen spelar också en viktig roll för klimatet. Av Sveriges totala koldioxidutsläpp på cirka 55 miljoner ton binder den växande skogen mer än 45.
Avverkningstakten i Sverige ligger väl under den årliga tillväxten samtidigt som nära 1,5 miljoner hektar frivilligt har avsatts av markägare för naturvårdsändamål. Här tillkommer den skog som myndigheter beslutat ska sparas.
Trots allt detta finns det starka krafter, i form av olika miljöorganisationer, som aggressivt arbetar för att begränsa möjligheten för den enskilde skogsägaren att disponera och bruka sin mark. Svenska Naturskyddsföreningen, SNF, vill gå så långt att de vill ändra i grundlagen för att försvaga ägandet och brukandet.
Vi känner oro över att miljöorganisationerna relativiserar ägandet genom att tala om ”vår skog”, ”skogen vi ärvde” och så vidare i sina budskap, som om skogen vore en allmän egendom.
Vi känner oro över att man utbildar sina medlemmar att, utan kontakt med den som äger skogen, göra det man kallar ”ideella inventeringar” av naturvärden för att sedan anmäla detta till länsstyrelse och skogsstyrelse.
Vi känner oro när landets miljöminister Åsa Romson (MP) säger sig vilja se om man kan hitta ett system som gör det möjligt för allmänheten att överklaga avverkningar.
Vi menar att dagens skogspolitik, där målen om miljö och produktion ska vara likvärdiga och balansera varandra, har fungerat relativt väl.
De areella näringarna är mycket viktiga för Sverige och förutsättningarna för dessa får absolut inte försämras bara för att tillfredsställa högljudda opinioner som befinner sig långt ifrån dessa verksamheter – både bildligt och bokstavligt.
Det privata skogsbruket har under generationer bedrivits ansvarsfullt, det ligger inbyggt i själva ägandet. Vi har arbetat under mottot ”frihet under ansvar” och vi förväntar oss att det ska fortsätta att förbli på det sättet när ett nytt skogsprogram nu tas fram, och en översyn ska göras av skogsvårdslagen.
Arne Lindström
ordförande LRF Västerbotten
Mats Granath
regionchef LRF Västerbotten
Det privata skogsbruket har under generationer bedrivits ansvarsfullt.