Yrkeshögskolan i Skellefteå fick spetsutrustning från prisvinnare

Martin Malmsten, Hans Stenberg och Per Holmberg.
Martin Malmsten, Hans Stenberg och Per Holmberg. Foto: Lars Westerlund
Under tisdagen överlämnade Martin Malmsten, NCC Industry, och Per Holmberg, från Epiroc, en mycket värdefull gåva till Yrkeshögskolan i Skellefteås utbildning Tekniker för tunga maskiner. Det handlar om en avancerad utrustning som gör det möjligt att träna och simulera olika fel som kan uppstå på en borrigg och dess cambussystem som kan påverka riggarnas navigering, styrning och borrplaner.

Vid en ceremoni på Anderstorpsgymnasiet, där utbildningen håller till, fick utbildningsledaren Hans Stenberg formellt ta emot utrustningen som utvecklats av Epiroc.

– Vi är förmodligen den utbildning i Europa som har den modernaste utrustningen som eleverna kan träna på och vi är mycket tacksamma för att ytterligare kunna vässa utbildningen, säger Hans.

Bakgrunden är den att Martin Malmsten, regionchef för NCC Industry, vann Epirocs utmärkelse Bergteknikpriset 2016.

Han fick då välja en skola eller ett forskningsprojekt som förbättrar svensk bergteknik som Epiroc då donerar 80 000 kronor till.

Den nya utrustning som Yrkeshögskolan fått.
Den nya utrustning som Yrkeshögskolan fått. Foto: Lars Westerlund

– Mitt val blev Yrkeshögskolan i Skellefteå som utbildar kvalificerade tekniker för den typ av maskiner som vi använder, bland annat borriggar. Extra roligt är det att utbildningen finns i Skellefteå där jag gick sista året på gymnasiet, berättar Martin, som har rötterna i Kristineberg och som numera bor i Umeå.

Att han fick priset motiverade juryn bland annat med att Martin Malmsten med ”sitt smittande engagemang både lyfter medarbetare och sina projekt till nya höjder. Genom att vara öppen för innovativa lösningar skapar Martin förutsättningar för en säkrare och effektivare borrning. Flera av hans idéer används nu som branschstandard…”

Glada miner i samband med ceremonin på Yrkeshögskolan. Från vänster: Martin Malmsten, Per Holmberg och Hans Stenberg.
Glada miner i samband med ceremonin på Yrkeshögskolan. Från vänster: Martin Malmsten, Per Holmberg och Hans Stenberg. Foto: Lars Westerlund

– Det är ett riktigt prestigepris och jag är också glad över att han valde att satsa på Skellefteå. Den här utbildningen är mycket värdefull för oss och vi har rekryterat två medarbetare från den utbildning som nu genomförs, säger Per Holmberg, försäljningschef för Epirocs underjordsutrustning.

Han och tio andra av Epirocs medarbetare har sin bas i Skellefteå där de främst arbetar med servicejobb åt företagen som använder deras utrustning.

– Mitt val blev Yrkeshögskolan i Skellefteå som utbildar kvalificerade tekniker för den typ av maskiner som vi använder, bland annat borriggar, berättar Martin Malmsten.
– Mitt val blev Yrkeshögskolan i Skellefteå som utbildar kvalificerade tekniker för den typ av maskiner som vi använder, bland annat borriggar, berättar Martin Malmsten. Foto: Lars Westerlund

Utbildningen på Yrkeshögskolan är på 1,5 år och den här omgången avslutas i december.

– Alla utom tre har hittills fått jobb och innan året är slut har nog alla fått det, berättar Hans Stenberg.

Han konstaterar att det trots goda utsikter till arbete varit svårt att locka elever.

– Vi har 15 elever från hela Sverige och totalt erbjöd vi 20 platser. Flera av dem som kom från andra orter har nu valt att flytta till Skellefteå, avslutar Hans Stenberg som hoppas kunna starta nästa utbildning hösten 2019.


Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut