VFX-företag från Stockholm etablerar sig i Skellefteå

Notera att denna artikel är från 2018.
Sebastian Björk kommer att arbeta med ljussättning och effekter hos Swiss.
Sebastian Björk kommer att arbeta med ljussättning och effekter hos Swiss. Foto: LTU
Stockholmsföretaget Swiss International, som arbetar med visuella effekter och animationer, öppnar ett kontor i Skellefteå. Den först anställde blir Sebastian Björk som nu avslutar sina studier vid Luleå tekniska universitet i Skellefteå.

Sebastian Björk har gått programmet datorgrafik som nu byter namn till visuell gestaltning-digital design (VFX). Denna utbildning riktar sig till den som vill arbeta inom 3D animation, digitala visuella effekter, digitala miljöer och karaktärer till film och datorspel.

Anledningen till att Swiss väljer att etablera sig i Skellefteå handlar främst om rekryteringsskäl. De vill ha ett närmare samarbete med universitet och få bättre kontakt med framtida studenter. Samtidigt hoppas de att organisationer som Film i Västerbotten och Filmpool Nord kan tänka sig att göra mer filmeffekter från Skellefteå.

Erik Holmedal, executive producer på Swiss, menar att utbildningen i Skellefteå tillhör toppskiktet inom detta område. Han hävdar att Luleå tekniska universitet skulle kunna dubblera antalet studenter och behovet skulle ändå vara större än vad universitetet kan producera.

Sebastian Björk kommer bland annat att arbeta med ljussättning och effekter.


Anmäl till Mediaombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut