Arboreal Trädhöjd använder telefonens kamera och interna sensorer för att bygga upp en 3D-miljö där användaren kan mäta trädens höjd. På bilden även Arboreals grundare och vd Johan Ekenstedt.
Arboreal Trädhöjd använder telefonens kamera och interna sensorer för att bygga upp en 3D-miljö där användaren kan mäta trädens höjd. På bilden även Arboreals grundare och vd Johan Ekenstedt. Foto: Pressbild

Tidigare Kågebo släpper världsunik app: ”Samma teknik som i Pokémon Go”

Johan Ekenstedt från Kåge lanserar nu en världsnyhet: en app som gör att man kan mäta träd med mobilen med hög exakthet, rapporterar Affärsliv24.

– Det är samma teknik som används i Pokémon Go, säger innovatören och entreprenören Johan Ekenstedt, som numera bor i Tavelsjö utanför Umeå, till Affärsliv24.

Han står bakom appen Arboreal Trähöjd som nu släppts i Appstore.

Appen kan hjälpa den som äger och förvaltar skog med att se om träden för höga eller låga för att gallra eller se vilken virkesvolym de har. Tidigare har skogsägare använt vinkelmätare och måttband, eller lasermätare för att mäta.

Innovationen bygger på samma teknik som succéerna Pokémon Go och Ikeas virtuella möbleringsapp Ikea Place, så kallad Augumented Reality, AR.

– Vi är först i världen med att ta AR-tekniken till skogen. Skog är rent tekniskt en väldigt bra miljö för AR eftersom där finns många kontraster och tydliga strukturer. Behovet känner vi till, skogsägare behöver ett verktyg för att samla in och sortera skogdata digitalt, säger Johan Ekenstedt.Innovationen Arboreal Trädhöjd har uppkommit ur ett samarbete med Sveaskog. Sveaskog ser stora möjligheter att samla in bättre data med hjälp av det nya verktyget.

– Bättre data ger bättre prognoser vilket i sin tur ger oss bättre möjligheter att kunna sälja vad vi har i vårt skogliga lager och ge våra kunder precis det som de vill ha, säger Fredrik Klang, skogsbrukschef på Sveaskog

I början av 2019 planerar Arboreal att lansera en app som kan mäta fler skogliga uppgifter.

Anna Sundelin/Affärsliv24

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut