Marcus Svanberg, vd, Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.
Marcus Svanberg, vd, Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Foto: Brandwold Photography

Tar längre tid för kvinnor att klara amorteringskravet

Det skärpta amorteringskravet vid bostadsköp slår hårdare mot kvinnor än mot män. I Norr- och Västerbotten tar det två år längre för kvinnor än för män att spara ihop till kontantinsatsen. I Sverige ligger skillnaden i snitt på 4 år, visar ny kartläggning baserad på statistik från SCB och Svensk Mäklarstatistik som Länsförsäkringar Fastighetsförmedling har gjort.

I Västerbottens län skulle det ta i genomsnitt ta genomsnitt ta 7 år för män och 9 år för kvinnor att få ihop de 226 500 kronor som krävs i kontantinsats för att köpa en genomsnittlig bostadsrätt, förutsatt att de sparar 10 procent av sin årsinkomst. I Norrbottens län är motsvarande siffra 5 år för män och 7 år för kvinnor att få ihop 180 000 kronor.

– Amorteringskraven har bland annat bidragit till en sundare prisutveckling på bostadsmarknaden. Men de ger också inlåsningseffekter och en mer ojämlik bostadsmarknad där kvinnor, som generellt tjänar mindre än män, har svårare att köpa bostad, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i ett pressmeddelande.Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut