Arjeplog kommun larmar nu att den elkraft som finns i kommunen riskerar att inte kunna tillgodose biltestarnas behov.
Arjeplog kommun larmar nu att den elkraft som finns i kommunen riskerar att inte kunna tillgodose biltestarnas behov. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Stort behov av mer el i Arjeplog

Läget för försörjningen av elkraft för att tillgodose biltestindustrins växande behov är akut. Därför bjöd Arjeplogs kommun tillsammans med fordonsentreprenörer in Vattenfall för ett dialogmöte.

Den ökande elektrifiering med fler elbilar och investeringar i laddinfrastruktur ställer stora krav på elkapaciteten i nätet, uppger Arjeplogs kommun i ett pressmeddelande. 2025 bedömer biltillverkarna själva att de passerat 50% andel laddbara modeller i det totala utbudet.

Ny ledningar

Enligt kommunalrådet Britta Flinkfeldt (S) så är ett problem att ledningarna är för veka och inte kan leverera tillräcklig mängd ström. Nya ledningar är på väg.

– Det håller man på att projektera, men det tar en jäkla tid och det är därför vi har haft Vattenfall här för att diskutera de här bekymren, säger Britta Flinkfeldt (S), kommunalråd i Arjeplogs kommun.

Intrångsrisk

I Arjeplog har det varit mycket diskussion om hur en sådan här kabel ska gå för att göra så lite intrång som möjligt på de som är boende efter linjen, uppger Britta Flinkfeldt

– Det håller på att bli akut. Det blir så svårt att förutse för våra kunder som kommer utifrån lägger i stort sett bara en beställning att nu behöver vi si och så mycket ström och det kan för oss vara en leverans på 7-8 år så kan inte en industri fungera.

Åskan risk

Vilka är det största hinder just nu som behöver lösas?

– Det är att kablarna är för tunna för att strömmen ska kunna gå fram och då finns det ingen redundans. Det finns en ganska bra linje som går mellan Arvidsjaur och Arjeplog, men det finns bara en så händer det något ett åsknedslag eller liknande så då står vi helt utan.

Lars-Göran Norlin/NSD


Anmäl till Mediaombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut