Störst ökning av konkurser i Västerbotten

I Västerbottens försattes 22 aktiebolag i konkurs i oktober, vilket kan jämföras med 7 under samma månad 2017.
I Västerbottens försattes 22 aktiebolag i konkurs i oktober, vilket kan jämföras med 7 under samma månad 2017. Foto: Pressbild
Västerbottens län blev hårt drabbad av konkurser i oktober. Antalet konkurser för aktiebolag var 214 procent högre än samma månad 2017, visar siffror från Creditsafe.

I Västerbottens försattes 22 aktiebolag i konkurs i oktober, vilket kan jämföras med 7 under samma månad 2017. På årsbasis är ökningen 8 procent.

I Norrbotten gick 16 aktiebolag i konkurs vilket är fem fler än i oktober 2017. I Norrbotten har konkurserna på årsbasis minskat med 1 procent.

Under oktober registrerades 555 svenska aktiebolag i konkurs. Därmed ökar konkurserna i Sverige för femte månaden i rad. Oktober uppvisar en ökning på 8 procent jämfört med samma period förra året. Västerbotten stod för den största ökningen.

Totalt har 5 156 aktiebolag försatts i konkurs mellan januari till oktober detta år, vilket kan jämföras med 4 680 samma period förra året. På årsbasis ökar konkurserna med 10 procent.

– Utvecklingen är bekymmersam och tyder på att vi går mot sämre tider. Vi har en period med många konkurser, samtidigt som nyföretagandet i landet minskar. Uppgången i oktober är dock inte lika kraftig som de senaste månaderna, då vi haft en genomsnittsökning på 30 procent, säger Henrik Jacobsson, på Creditsafe i ett pressmeddelande.

Största konkursen under oktober är ett av landets största utbildningsföretag - Miroi AB.Coaching-företaget har haft samarbeten med flera kommuner och Arbetsförmedlingen, men drabbades av ekonomiskt bakslag när Arbetsförmedlingen sa upp avtalet.

Totalt drabbades 1 635 anställda av konkurserna under oktober. En ökning med 46 procent jämfört med motsvarande månad i fjol. Den genomsnittliga omsättningen på de konkursade bolagen under oktober var 4,8 miljoner, en ökning på 38 procent.


Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut