Störst minskning av konkurser i Västerbotten i december men kraftig ökning under 2018

Notera att denna artikel är från förra året.
De senaste två åren har andelen oseriösa företag ökat kraftigt.
De senaste två åren har andelen oseriösa företag ökat kraftigt. Foto: Pressbild
I Västerbottens län har konkurserna minskat mest i landet under december. Minskningen handlar här om 56 procent jämfört med samma månad förra året. I Norrbotten var minskningen 11 procent. Men sett till hela året är det en ökning med 30 procent i Västerbotten och en ökning med 5 procent i Norrbotten, visar statistik från UC.

I Skellefteå ökade konkurserna med 23 procent under 2018. I Norsjö handlade det om en minskning med 50 procent. I Malå ökade konkurserna med 300 procent och i Robertsfors minskade de med 50 procent. I Arvidsjaur och Arjeplog var det ingen förändring jämfört med 2017.

För Sverige som helhet var ökningen under 2018 13 procent.

Över helåret har konkurserna i den svenska byggbranschen ökat med 11 procent, hotell- och restaurangbranschen ökar med 20 procent och detaljhandeln med 1 procent. I december månad ökar det totala antalet företagskonkurser i Sverige med 2 procent jämfört med samma månad föregående år.

– Över helåret ökar antal konkurser, det är bara att konstatera. Antalet bolag med utmätning ökar också kraftigt. Detta sker samtidigt som den positiva trenden för företag i allmänhet fortsätter att vara bra. Omsättningen i företagen ökar och andelen bolag med betalnings¬anmärkningar eller ansökan om betalningsföreläggande är konstant, kommenterar i ett pressmeddelande Richard Damberg, ekonom på UC.

De senaste två åren har UC sett att andelen oseriösa företag ökar kraftigt, det vill säga företag som startas, bedrivs eller avslutas i bedrägligt syfte. Det handlar om en ökning från 10 procent till 25 procent av alla bolag som försatts i konkurs.

–. Förutom vanliga anledningar till konkurs som likviditetsbrist eller hårdnande konkurrens får vi numera vänja oss vid att oseriösa och bedrägliga företag är en vanlig orsak till konkurs, säger Richard Damberg.


Anmäl till Mediaombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut